Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-02-2008

ИМА РИСК ДА НЕ БЪДАТ УСВОЕНИ ИЗЦЯЛО ОТПУСНАТИТЕ ОТ ИСПА ПАРИ ЗА ВОДНИЯ ПРОЕКТ НА СОФИЯ ЗАРАДИ НЕРЕШЕНИ ОТ ОБЩИНАТА ВЪПРОСИ

Има риск да не бъдат усвоени изцяло отпуснатите от ИСПА средства за Интегрирания проект за водния сектор на София заради нерешени от Столичната община въпроси. Това беше констатирано на състояла се Министерство на околната среда и водите (МОСВ) среща, договорена между министър Джевдет Чакъров и столичния кмет Бойко Борисов, съобщава пресцентъра на МОСВ.

В срещата са участвали заместник-кметът Ирина Савина, главният архитект на София Петър Диков, секретарят на Столичната община Росен Желязков, директорите на дирекциите на МОСВ, които управляват средствата по ИСПА и Оперативната програма „Околна среда" Шинка Маринова и Васил Маргаритов.

Финансовият меморандум по ИСПА е на обща стойност 58,5 млн. евро, като за строителство са предвидени 47,9 млн. евро.

От страна на МОСВ всички ангажименти по проекта - подготовка на работни проекти и тръжни досиета, се изпълняват в срок. Оказва се и методическа помощ на Столична община, но има въпроси, чието решение е изцяло от компетенциите на общината.

Основният въпрос, който създава сериозни проблеми проектът да стартира и да се реализира, е неуредената от Столичната община собственост на земята по трасетата на различните обекти. С цел да не се провали проектът МОСВ раздели предвидените за изграждане обекти в четири отделни тръжни процедури.

След представената днес от Столичната община информация стана ясно, че най-вероятно един от колекторите - в кв. „Орландовци", няма да може да бъде изграден, защото тепърва ще стартират процедури за отчуждаване на земята в 99 имота. Ще бъдат изгубени предвидените за него 8,4 млн. евро.

Финансовият меморандум за Интегрирания проект за водния сектор на София е подписан през 2006 година, но подготовката на проекта започва през 2004 година. Тогава са набелязани и обектите. Столичната община не е стартирала навреме процедурите за уреждане на собствеността на терените по трасетата.

Също така все още не е одобрен бизнес-планът на „Софийска вода" за периода 2009-2013 година, както и не е подписан анексът към концесионния договор между Столичната община и „Софийска вода". Това създава допълнителни проблеми, свързани със специални условия, поставени от ЕК във финансовия меморандум, касаещи плащанията по проекта. Строителството на всички обекти трябва да е окончателно приключило до 31.12.2010 година.

На 26 февруари в София ще има среща на представители на ЕК, МОСВ, водния регулатор, Столичната община и „Софийска вода" за обсъждане на всички тези въпроси.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.