Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-02-2008

ПРИЧИНИТЕ ЕК ДА СПРЕ ПАРИТЕ ПО ФАР

Портал Европа ви предоставя неофициален превод на писмото от ЕК до нашите институции, с което се изискват спирането на плащанията по програма ФАР.

Писмо от Майкъл Лий, директор на Генерална дирекция Разширяване към ЕК, до Димитър Ивановски, заместник министър на финансите.

Относно:  временното спиране на финансовата помощ за България

Загрижен съм от информацията, получена от мониторинговата система на програмата ФАР, изпълнявана под Ваше ръководство.  Има  ясни индикации, че надеждното управление на фондовете вече не е гарантирано. Ето защо реших веднага да спра частично плащанията по тази програма, до момента, в който не получа уверения, че са били предприети съответните мерки за противодействие.

Поради многобройните слабости в управлението и контрола, както и отбелязаните нередности, вашите компетентни органи са в нарушение на техните задълженията по управлението на програмите от Децентрализираната система за изпълнение (EDIS).

В резултат на това всички плащания към изпълнителните агенции, а именно  Централно звено за финансиране и договаряне към Министерство на Финансите и Министерство на Регионалното развитие и благоустройството. които аз намирам за неспособни да осигурят стабилно финансово управление на фондовете  от  Общността, се прекратяват незабавно.

В приложението ще видите резюме на недостатъците, открити от моите служби и които са смятани за най-значими и съответно, изискващи незабавни коригиращи действия.

Прекратяването е валидно докато нашите препоръки не бъдат напълно изпълнени, както и ако нашите предложения за коригиращи действия не бъдат приложени.

Очаквам да ми предоставите доказателства, уверяващи ме че системата се е подобрила а по начин, позволяваш операциите да продължат и плащанията възобновени.

Отделно ще получите писмо от моите служби относно по-специфични, неуредени проблеми, свързани с допълнителното подобряване на дейността на EDIS. Както и последващ доклад, основаващ се на нашите мониторингови мисии в България.

Ще Ви бъда благодарен ако започнете необходимите коригиращи действия възможно най-скоро и ме информирате за отбелязания напредък. Надявам се, че това евентуално ще ми позволи да преразгледам временното спиране на финансирането.

Ако препоръчаните коригиращи действия не бъдат напълно приложени до 31 март 2008 г. ще бъда принуден да отменя решението за поверяване на управлението на помощта на споменатите две Изпълнителни агенции и да приема, че договорите сключени от тях след 29 юни  за недопустими за подкрепата на Общността и това се прави, за да бъдат защитени финансовите интереси на Общността.

Службите ми са  на ваше разположение за всяка информация и изяснение на всички ваши евентуални въпроси. 

Избрано от приложението:

Списъкът съдържа примери към всяка точка. ЕК притежава информация и за други случаи със същите проблеми и очаква Националният ръководител на помощта да предприеме обширни мерки за противодействие покриващи всички случаи.
1. Предоставяне на пълен списък на всички договори, в които извършените доставки се различават от посочените в договора / техническата оферта.
2. Преглед на всички проекти и промени в проектните фишове на ЕК, където е необходимо.
3. Предоставяне на пълен списък и копия на всички договори, в които целевите промени (вкл. продължителността) и бюджетния инструмент са направени в периода между тръжната оценка и преди подписването на договора.
4. Изясняване на политиката спрямо оценяващите комисии във всяка Изпълнителна агенция, определяни от национални процедури (брой членове, политика относно участието на представители на бенефициента).
5. Установяване на ясна политика осигуряваща устойчивост на резултатите от проектите и поддържане на функционирането им.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.