Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2008

СПИРАТ НИ ПАРИТЕ И ПО "САПАРД"?

Решено е да бъдат прекратени плащанията за България по Мярка 2 на Програма САПАРД. Това става ясно от писмо на ЕК, изпратено до заместника на министър Пламен Орешарски - Димитър Ивановски.

Писмото е подписано от генералния директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" в ЕК Жан-Люк Демарти. Мярка 2 на програма САПАРД е „Подобряване на преработката и маркетинга на селскостопанскии рибни продукти".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА:

 

Официално писмо е изпратено и до зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев, съобщиха парламентарните репортери, след като тази сутрин в кулоарите на Народното събрание десният депутат Яне Янев е показал копие от писмото с дата 6 март. Тези средства ще бъдат спрени поради възобновени разследвания за измама по мярката. Допускането на тези средства до България ще бъде възобновено след приключване на разследванията, обяснил Янев.

Според news.bg писмото е по повод предстоящото посещение на представители на ЕК във връзка с провеждането на заседание на комитети по наблюдение на програмата САПАРД на 10 и 11 март. Проверяващите Мортенсен и Вайанос ще пристигнат още в понеделник, уточнил Янев, според когото България ще загуби в резултат на това минимум 100 - 150 милиона евро, а освен това бенефициентите на средствата от САПАРД ще трябва да върнат парите. По думите на Янев, цитиран от Агенция „Фокус", започва процедура по изискуемост на средствата, които вече са дадени на бенефициентите по мярка 2 на програма САПАРД.

Междувременно тази сутрин кметът на София Бойко Борисов също заяви за БНТ, че е получил информация за спирането на средства по програма Сапард на стойност около 100 млн. лева. Тази информация лидерът на ГЕРБ бил получил вчера към 17 часа, стана ясно още в предаването.

Редакцията на Портал ЕВРОПА изпрати запитвания до Министерството на финансите и Държавен фонд „Земеделие" дали българските власти са получавали писмо от Европейската комисия. Веднага щом получим сведения от отговорните институции, ще запознаем читателите си с подробности около поредния скандал с европейски средства в България. Очакваме коментара и на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" в ЕК, където също сме отправили запитване.

 

Яне Янев

По обобщена информация от агенциите, десният народен представител Яне Янев е упрекнал управляващите, че не са приели предложението на опозицията да се създаде анкетна комисия по случая с ДФ „Земеделие" и САПАРД.

ЯНЕ ЯНЕВ: "Очакват се още няколко серии на аферата. Освен, че се бавят парите за развитие на селските райони, е зациклила и Разплащателната агензия. Сред бенефициентите на средствата има спонсори на управляващото мнозинство. Предприятия като „Родопа - Велико Търново" и птицекланица „Чубра" и др., ползвали средства по линия на САПАРД, не функционират и вместо нови технологии са въвели старо оборудване на цената на ново." (по news.bg)

Часове след всичко това министърът на финансите Пламен Орешарски потвърди да спирането на парите по САПАРД. В кулоарите на парламента той се принуди да съобщи, че ведомството му "до няколко часа" щяло "да излезе със съобщение". Агенция „Фокус” писа, че по думите на Орешарски - по предварителна информация спирането е във връзка със случай от 2006 г., най-вероятно свързан със доставка на стари машини от Германия, които обаче били представени за нови. Този случай е разследван, като най-вероятно причината за временно преустановяване на европейски средства е изясняването му. 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.