Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2008

ИВАНОВСКИ: ПЛАЩАНИЯТА ПО САПАРД НЕ СА СПРЕНИ И НЯМА ДА БЪДАТ СПИРАНИ

Плащанията по САПАРД не са спрени и няма да бъдат спирани, заяви след заседанието на комитета по наблюдение на изпълнението на програма САПАРД заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски, съобщават Netinfo и БГНЕС.

Ивановски допълни, че с писмото на Европейската комисия от края на миналата седмица се отправя молба към българската страна до приключването на разследването, което ОЛАФ прави по сигнали за нередности по САПАРД в България от българска страна да не се отправят искания за плащане на средства към страната от ЕК.

 Ивановски представи финансовото изпълнение на програма САПАРД към 31.01.2008 г. Той заяви, че от началото на програмата до 31.01.2008 г. дирекция „Национален фонд" е получила и одобрила 135 Искания за средства от Агенция САПАРД. Извършените плащания към тази дата са по 134 Искания за средства, тъй като едно от исканията е получено в края на месец януари 2008г. и съгласно установените процедури е изплатено в началото на месец февруари. Общият размер на плащанията възлизат на 620 млн. лв. публично финансиране, което представлява 317 млн. евро, съгласно заложения валутен курс в анекса на Многогодишното финансово споразумение по програма САПАРД. След приспадането на възстановените суми по регистрирани дългове, които не са били възстановени до втората година от регистрацията им, реално извършените допустими публични разходи по САПАРД, от стартирането на програмата до 31.01.2008г., възлизат на 618 млн. лв. или 316 млн. евро.

Помолен за уточнение заместник-директорът на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев каза, че дължимите още 81 милиона лева по проекти от мярка 2 на програма САПАРД 2006 ще бъдат изплатени. Това ще стане, ако фирмите представят искане за плащане и ако се установи, че няма нередности с изпълнението на проектите. Средствата ще бъдат платени от акумулирани във фонд "Земеделие" пари от националния бюджет и от авансови плащания от ЕК.

По думите на Ивановски разследването на ОЛАФ дава основание да бъдат направени допълнителни одити и мониторинги от страна на България.

 Зам.-финансовият министър отбеляза, че в изпратеното до него писмо се изисква да се забавят исканията за плащания от Брюксел по мярка 1.2 на програма САПАРД, докато не бъдат изяснени допълнителни обстоятелства по провеждани разследвания от ОЛАФ и българските служби. Димитър Ивановски поясни, че това на практика означава, че твърденията, че програма САПАРД е спряла са некоректни. Той отбеляза, че българските власти ще положат необходимите усилия както да защитят интересите на европейските данъкоплатци, така и да защитят интересите на българските бенефициенти.

"Ако някъде има проблем с програма САПАРД, хванат от ОЛАФ, то той не е на агенция САПАРД, а на конкретен бенефициент", казаъ директорът на ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков, предаде агенция "Фокус". Тадаръков съобщи, че на 26 май ще бъде представена официалната одиторска проверка по изпълнението на програма САПАРД в България от страна на ЕК.

Той представи одита на Сметната палата от 18 февруари тази година. Одитът е за периода 1 януари 2006 г. - 30 юни 2007 г. - за изпълнението на програмата. До момента са регистрирани 83 нередности по изпълнението на програма САПАРД. До 31 декември 2007 г. по САПАРД са подадени 3 509 проекти, от тях одобрени и платени са 1861 - за малко повече от 1,380 млрд. лева. Според доклада на Сметната палата Агенция САПАРД осъществява своята дейност съгласно всички български и европейски закони.

Началникът на отдел "Предприсъединителна помощ" в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към ЕК Кай Мортенсен обясни, че спирането на плащанията на бенефициентите в България е превантивна мярка, докато тече разследването на ОЛАФ. ЕК очаква ръководните органи по САПАРД у нас да изпратят писмо до Брюксел, в което да потвърдят нашите ангажименти, че програмата се прилага стриктно спрямо европейското законодателство. За момента обаче няма нищо категорично, което да спре програмата.

Мортенсен не посочи кога България ще може да поиска от Брюксел да бъде възстановено изплащането на временно блокираните средства. Ивановски коментира, че от комуникацията между Брюксел и ОЛАФ зависи кога бенефициентите ще могат да получат спрените пари. След като ЕК и ОЛАФ постигнат съгласие, България ще може да поиска възстановяване на плащанията.

Портал ЕВРОПА припомня, че в писмо от 6 март генералният директор на ГД „Земеделие" към Европейската комисия Жан-Люк Демарти заявява на заместник-министъра на земеделието Димитър Пейчев следното:

Предвид сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД, възникнали през изминалата година и значителните по размер средства, които трябва да се усвоят тази година преди финансовото приключване на Програмата, както и във връзка с възобновените разследвания по случаи на измама по мярка 2 („Подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти"), вярвам, че ще бъде от полза представителите на Генерална дирекция „Земеделие" да обсъдят обстойно тези въпроси с българските власти по време на тяхната мисия. Във връзка с гореспоменатите разследвания бих желал да ви информирам, че съм изпратил писмо на Националния ръководител г-н Ивановски, с което го информирам за моето решение да прекратя плащанията по тази мярка, докато положението по отношение на разследванията не се изясни.

В рубриката на Портал ЕВРОПА - "Фондовете за България", можете да видите подробности от изказването на зам. министър Ивановски по време на пресконференцията.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.