Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-04-2008

ПИСМОТО НА ЕК ОТ 31 МАРТ ЗА ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" ИМА ИНТЕРЕСНА ПРЕДИСТОРИЯ

ЕК се притеснява за "Сапард" не само заради разследването на ОЛАФ от 2006 г.

„Драги господин Ивановски, ГД „Земеделие” бе информирана от ОЛАФ за увеличаващ се брой нови случаи на подозрения за измами по Мярка 2. През 2006 г. ОЛАФ вече започна външно разследване на предполагаеми злоупотреби с оборудване за месопреработка, финансирано по САПАРД. С писмо № 35028 от 22 декември 2006 г., аз ви помолих да изключите от бъдещи искания към Комисията за изплащане на всички разходи, осъществени във връзка с този случай, докато ОЛАФ не определи размерите на тези предполагаеми злоупотреби. Вярвам, че сте се съобразили с това в съответствие с вашето заявление, съдържащо се във всички апликации за плащания, правени оттогава” – това се казва в писмото от 5 март на генералния директор на ГД „Земеделие” в ЕК Жан-Люк Демарти до националния ръководител и заместник на Пламен Орешарски –  Димитър Ивановски.

Портал ЕВРОПА получи достъп до оригиналното писмо след запитване до Европейската комисия.

Междувременно достъп до същия документ бе отказан от министър Пламен Орешарски, с мотив, че писмото нямало „самостоятелно значение”.  

Поводът обществото да научи за това писмо беше публичното разкритие на народния представител Яне Янев, че на 6 март Демарти е уведомил зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев за спирането на плащанията по САПАРД. Янев показа в кулоарите на парламента превод на писмото, от което се разбра, че ден по-рано – на 5 март – Дематри е писал и на финансовия зам.-министър Димитър Ивановски.

„Междувременно бих ви помолил да сте особено бдителен, за да бъде сигурно, че контролът върху плащанията се осъществява от Агенция САПАРД в пълно съответствие с акредитационните процедури” – пише Демарти и заявява, че това не се отнася само до Мярка 2, „...а до всички мерки, за които сме ви поверили управлението. В този контекст искам да припомня отговорностите на Националния ръководител към задълженията на Агенция САПАРД...”
 
„Стигнах до извода, че съществува висока степен на риск евро фондовете да бъдат неправомерно изплащани за по-голям брой проекти по тази мярка, отколкото предполагах отначало” – пише още в документа.

Жан-Люк Демарти изисква от заместника на Пламен Орешарски да се уреди среща между него и експертите на ЕК Мортесен и Ваянос, за да обсъдят „положението с усвояемостта през 2008 г.” като последна година, през която САПАРД действа за България.  

В другото писмо, изпратено ден по-късно до зам.-земеделския министър Димитър Пейчев, Жан-Люк Демарти отбелязва „...заради сериозните проблеми с усвояването на средства по САПАРД, регистрирани през миналата година, както и предвид значителните суми, които остават да бъдат усвоени тази година преди приключването на програмата, а също и заради подновените разследвания на случаи на измами по Мярка 2, аз смятам, че ще е подходящо представителите на ГД „Земеделие” да обсъдят тези въпроси в дълбочина със съответните български власти по време на тяхната мисия”.

Той настоява в частност да се дискутира положението с усвояемостта на парите през 2008 г., така че „да се изработи възможно най-бързо реалистична прогноза за остатъка от годината”.

Междувременно на 2 април вестник „Труд” разкри ново писмо: на Волфганг Бручер, директор в ГД „Земеделие” на ЕК, до изпълнителния директор на Фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков. От писмото с дата 31 март става ясно, че Еврокомисията поставя под 12-месечно наблюдение работата на Разплащателната агенция и е възможно да спре парите за земеделието, ако агенцията не коригира четири конкретни пропуска. Вестникът извежда: „Брюксел се заканва да спре частично или изцяло парите за земеделието, ако не бъдат отстранени „сериозните слабости” в Разплащателната агенция, ръководена от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.”

голям размер
Пълното разследване на Портал ЕВРОПА вижте ТУК, в рубриката „Анализи”.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.