Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-04-2008

ЕС ПОДПИСВА СЪС СЪРБИЯ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ И АСОЦИИРАНЕ

Министрите на външните работи на ЕС се споразумяха да подпишат със Сърбия Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което открива пътя на Белград към пълноправно членство, заяви говорител на словенския външен министър Дмитрий Рупел, предаде Дарик радио.                                                                                                      

Сърбия ще подпише споразумение за стабилизиране с Европейския съюз още този следобед. Това ще се случи по време на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС в Люксембург. Споразумението ще е първата стъпка към евентуално членство на Сърбия в ЕС.

Франс прес коментира, че подписването на споразумението със Сърбия е истински жест към нея дни преди парламентарните избори в страната, насрочени за 11 май. Въпреки това не е изключено към споразумението да бъдат добавени и други два документа, касаещи определени условия към Сърбия, поставени от ЕС.

Според непотвърдена информация в следобедните часове в Люксембург се очаква да пристигне сръбският президент Борис Тадич. Възможно е именно той да може да сложи подписа си под споразумението си със Съюза.

Сръбският външен министър Вук Йеремич каза, че след 24 часа напрегнати разговори и убеждавания Сърбия е извоювала дипломатически победа, съобщи Радио Телевизия Сърбия /РТС/, цитирано от агенция "Фокус". Йеремич уточни, че подписа си под споразумението ще постави сръбският вицепремиер Божидар Джелич, въпреки че са Люксембург пътува призидентът Тадич.

"Споразумението ще влезе в сила в момента на подписването му, но кога ще бъде изцяло приложено, ще решат гражданите на Сърбия", каза Йеремич. Той посочи, че на 11 май гражданите на Сърбия "ще гласуват за продължаване на европейския път или за неговото прекъсване, за началото на прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране или за унищожаване на онова, което ще бъде направено днес". "Договорът влиза в сила веднага, а за неговото прилагане ще решат гражданите на 11 май", допълни Йеремич. Що се отнася до сътрудничеството с Трибунала в Хага, сръбският министър каза, че това е било и остава основното политическо условие, което Сърбия изпълнява и ще продължи да изпълнява.

Ратификацията и прилагането на споразуменията ще започнат, едва когато Съветът реши, че Сърбия е осъществила пълно сътрудничество в Трибунала в Хага. Словенският министър на външните работи Димитрий Рупел каза, че прилагането на временното съпътстващо споразумение (което се подписва със Споразумението за стабилизиране и асоцииране и на базата на което на Сърбия се предоставя възможността да ползва близо 90% от преимуществата, произтичащи от Споразумението за стабилизиране и асоцииране, преди то да бъде ратифицирано от всички страни членки на Съюза) ще зависи от оценката на Съвета на министрите за сътрудничеството на Сърбия с Трибунала в Хага.

Според премиера на Сърбия Воислав Кощуница подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране е антидържавен и противоконституционен акт, с който Сърбия би признала независимостта на Косово.

Министрите от Демократическата партия /ДП/ и Г17 плюс, както и президентът Борис Тадич, казват, че Споразумението за стабилизиране и асоцииране е преди всичко икономически договор и по никакъв начин не застрашава суверенитетът и териториалната цялост на Сърбия.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.