Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-05-2008

МИНИСТЪР ПЛУГЧИЕВА ОБСЪДИ ПРОБЛЕМИТЕ С ЕВРОФОНДОВЕТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

В министерството на финансите се проведе работна среща, ръководена от министър Орешарски и с участието на вицепремиера Меглена Плугчиева, заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев, и.д. директор на дирекция „Одит на средствата от ЕС" Христина Симеонова, ресорните заместник-министри и експерти от министерствата - управляващи органи по Оперативните програми, финансирани със средства по Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, съобщи правителственият пресценнтър.                                                                                                 

Целта на срещата е била да се обсъдят съществуващите към момента проблеми и въпроси, свързани с изграждането и въвеждането на системите за управление и контрол по Оперативните програми, финансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд за периода 2007 - 2013. Основна тема на срещата е била навременното извършване на одитната оценка на съответствието, съгласно чл. 71 от регламент 1083/2006 на ЕК.

Съгласно разпоредбите на този член, преди да се подаде първата молба за междинно плащане или най-късно в срок от дванадесет месеца от одобрението на всяка оперативна програма, държавата-членка представя на Комисията описание на системите, което трябва да е придружено с доклад за оценка на съответствието на изградените системи с изискванията на приложимите регламенти. По регламент, Европейската комисия има два месеца, в които да разгледа и одобри получените по всяка Оперативна програма доклади за Оценка на съответствието.

Едва след приемането на всеки доклад и при условие, че изразеното в него становище е без резерви, се извършва първото междинно плащане по съответната Оперативна програма.


В резултат от извършената до момента работа са установени няколко основни проблема и са направени конкретни изводи по отделните Оперативни програми. Вицепремиерът Плугчиева подчерта, че е необходима пълна мобилизация, предприемане на реални действия и подобряване на комуникацията на всички нива за отстраняване на възникналите проблеми.

Един от основните въпроси е забавянето на изграждането на системите за управление и контрол от Управляващите органи и Междинните звена, в чиято отговорност е този процес. Това от своя страна скъсява регламентирания 12 месечен период за извършване на оценката за съответствието. Поради този проблем, оценката за съответствие на по-голямата част от оперативните програми е започнала едва в началото на месец април. Друга част от идентифицираните проблеми са свързани с все още липсващи и в процес на разработване вътрешни правила, промени в структурата и др., които трябва да бъдат финализирани, преди да се извърши реална оценка, тъй като основно изискване е оценката за съответствие да се направи върху вече изградените и финализирани системи и процеси.

С решение на Министерски съвет, за орган, отговорен за оценката за съответствие е определена дирекция „Одит на средствата от ЕС", към МФ. Към настоящия момент дирекция "ОСЕС" е започнала одити по оценка на съответствието по всички оперативни програми, с изключение на ОП „Конкурентноспособност", от управляващия орган на която се очакват утвърдено описание на системите и наръчници.

По отделните оперативни програми е извършен различен обем работа по събиране и анализ на наличните правила, като съгласно издадените заповеди на министъра на финансите, при положение че са налице положителни резултати от извършваните проверки, оценката за съответствие трябва да завърши до 31.07.2008 г.

Ресорният заместник-министър на финансите Атанас Кънчев посочи, че в изпълнение на Плана за действие за предприемане на корективни действия в хода на прилагането на предприсъединителните програми и структурните инструменти на Европейския съюз, в работата по оценките за съответствие е включена външна одиторска компания. С решение на министъра на финансите, след процедура по ЗОП и като част от съществуващо Рамково споразумение, за изпълнител, който ще подпомага проверките е избран "Грант Торнтон" .

Проверките от страна на „Грант Торнтон" ще се извършат от екип от 28 одитори, по четирима във всеки от седемте Управляващи органи.

Началото на проверките по оперативни програми „Техническа помощ" (МФ), „Административен капацитет" (МДААР), „Транспорт" (МТ), "Регионално развитие" (МРРБ) и Проверки за съответствие на Сертифициращия орган (Дирекция "Национален фонд") ще са с продължителност 20 работни дни с начало 19.05.2008 г. Началото на проверките по ОП „Развитие на човешките ресурси" (МТСП) и ОП „Околна среда" е 23.05.2008 г., с продължителност 25 работни дни. Одиторите ежеседмично ще докладват на ръководителите на Управляващите органи и на Дирекция „ОСЕС" напредъка и откритите пропуски.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.