Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2008

В КОАЛИЦИЯТА СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ

В сблъсък кой трябва да понесе политическата отговорност заради блокираните средства по ФАР влязоха партиите от управляващата коалиция, коментира „Дневник". БСП и ДПС посочват като основен виновник зам. финансовия министър Димитър Ивановски, който е национален ръководител по предприсъединителната програма. От НДСВ твърдо застанаха зад Ивановски и екипа му и ще настояват неговите правомощия да се увеличат и да не зависят от ресорните министри, както иска и Брюксел за тази позиция.

Вчера последното писмо предупреждение на генералния директор на дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Майкъл Лий беше качено на сайта на финансовото министерство заедно с анекса към него, в който са изброени конкретните мерки, очаквани от България до 16 юни . От текста се вижда, че Брюксел иска националният отговорник (ръководител) да има пълната власт да прави промени в системите, които да осигурят стабилно финансово управление. Пред медиите Ивановски обясни, че от доста време Еврокомисията поставя въпроса, когато националният ръководител види проблеми в агенциите по ФАР, да може да действа самостоятелно. Сега са необходими подписите на съответните ресорни министри, в случая Пламен Орешарски и Асен Гагаузов. На въпрос защо правомощията на националния ръководител не са разширени, новият вицепремиер за евросредствата Меглена Плугчиева отрече за подобна препоръка от Брюксел.

В понеделник вечерта финансовият министър обяви пред Re:tv нееднозначно, че отговорността за блокираните средства по ФАР е на неговия заместник Димитър Ивановски. "Надявам се, че Димитър Ивановски си е взел поука. Той не е единственият държавен висш чиновник, който си позволява да не се вписва в механизмите, които са свързани с еврофондовете", коментира вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин.

И според ДПС Ивановски трябва да понесе политическата отговорност, ако се докаже вина при усвояването на средства по ФАР и комуникациите с Брюксел. Неофициално от партията на Доган искат той да бъде махнат, но ще чакат решението на Плугчиева.

От НДСВ обаче твърдо подкрепят Ивановски и разтълкуваха последното писмо от Брюксел като доверие към зам.-министъра. По думите на зам.-председателя на партията Милен Велчев Ивановски и неговият екип достатъчно добре са защитили интересите на България и на Европейския съюз.

Според източници от ДПС Плугчиева е получила пълна свобода от премиера да сменя евроадминистрацията и ако реши Ивановски да бъде уволнен, това ще стане въпреки НДСВ. Вчера Плугчиева каза: "За оставки не ми се говори. Докато нямам доказателства, давам шанс на всички да докажат чрез работа своя професионализъм и отговорност."

Социалисти прогнозираха, че Ивановски може да запази поста си до края на юни, за да има "кой да работи", както и да изиграе ролята на "бушон", ако критиките продължат.

Източници от финансовото министерство пък съобщиха, че освен за Ивановски между партиите в управляващата коалиция има напрежение и за това кой да наследи Любомир Тушанов, директор на централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите. Късно в понеделник Тушанов, който бил близък до финансовия министър, подаде оставка след натиск от Брюксел.

Вчера говорителят на Европейската комисия Марк Грей каза, че Брюксел все още не е решил дали слабостите в управлението на фондовете ще бъдат отразени в мониторинговия доклад в края на юни. Източник от секретариата на комисията, където се изготвя докладът, обясни, че ако проблемите влязат в текста, това ще е "силен политически сигнал, че са не просто отделни случаи, а цялостен процес на неправилно управление на еврофондовете". Според него Брюксел има достатъчно аргументи, тъй като слабостите са свързани с корупция и на местно ниво и във високите етажи на властта, но още не се знае дали ще се стигне до такъв остър сигнал.

Днес Плугчиева ще уточнява плана за действие на администрацията по писмото на Майкъл Лий, защото "сроковете са ни кратки".

По отношение на първите спрени от Брюксел средства - за пътния фонд, Европейската комисия все още очаква одита на KPMG и плана за действие, който се готви от финансовото министерство, каза говорителят за регионалните фондове Ева Калужинска, цитирана от „Дневник".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.