Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-04-2004

ЕВРОБАРОМЕТЪР

ЕС нарече убийството на Рантиси незаконно и провокационно

Върховният комисар на ЕС за общата външна политика и сигурността Хавиер Солана осъди извършеното от Израел убийство на лидера на Хамас Абдел Азиз Рантиси като "незаконно" и предупреди, че то ще предизвика ново насилие в района. Министрите на външните работи на ЕС обявиха по време на срещата им в Ирландия обща позиция, призоваха да се прекратят насилието и тероризма и "да се ввъзобнови примирието за всички страни и групировки. В Рим външният министър Франко Фратини заяви, че Италия, както и целият ЕС, винаги е осъждала практиката на умишлените убийства, които водят до ескалация на напрежението. Фратини подчерта, че за намаляване на напрежението в района е необходимо да се възобнови диалогът и да се сложи край на насилствените действия.

Евродепутатите изслушаха новите еврокомисари

В Европарламента бяха изслушани еврокомисарите от 10-те страни, които ще се присъединят към ЕС на 1 май. Те отговаряха на въпроси от общ характер - за вижданията си за ЕС и неговите перспективи, както и на конкретни въпроси, свързани с областта, в която ще работят до края на мандата на сегашната Европейска комисия през октомври. Тъй като Еврокомисията е в края на мандата си, новите комисари няма да имат конкретни ресори от май до октомври. Всеки от тях ще бъде "прикрепен" към сегашен член на комисията и ще поеме своя ресор от 1 ноември.

Шрьодер приема идеята за Европа на няколко скорости

Германският канцлер Герхард Шрьодер призна в интервю, че приема идеята за Европа на няколко скорости. "Трябва да напредваме по-прагматично, по начин, който позволява на група държави да задълбочават интеграцията в тези области, където смятат за необходимо", обяснява той. Все пак Шрьодер подчертава, че в момента приемането на европейска конституция е абсолютен приоритет. Що се отнася до разширяването на ЕС, той изтъква, че датата 1 май има "огромно историческо значение".

В същото време Шрьодер предупреди присъединяващите към Европейския съюз страни от Източна Европа да не прибягват до данъчен дъмпинг с цел привличане на повече инвестиции

"Не може да се иска от Германия, която е най-голям нетен платец в ЕС, да финансира против собствения си интерес една нелоялна конкуренция в данъчната сфера", каза канцлерът. Почти същата позиция застъпи пред Велт ам зонтаг баварският министър-председател и председател на Християнсоциалния съюз Едмунд Щойбер.


Европейският комисар по въпросите на разширяването Гюнтер Ферхойген се обяви срещу отлагането на референдумите, планирани за 24 април. С референдумите двете общности в Кипър трябва да се произнесат по плана на Кофи Анан за повторно обединение на острова. Проблемът за Кипър трябва да се реши сега или никога, каза европейският комисар. Ако кипърските гърци отхвърлят плана на Кофи Анан, ЕС ще поеме отговорност кипърските турци да не бъдат санкционирани за това, казал Ферхойген. Той предупредил, че ще има непосредствени последици за страната, която ще каже "не", тъй като положението на народа на Кипър ще се промени, но не в по-добра посока.

Не може да става и дума за това, че Турция "утре" ще влезе в ЕС, заяви френският външнен министър Мишел Барние.

В същото време той подчерта, че неговата страна иска да продължи и развие диалога с Турция, чието начало бе поставено преди 40 години. Барние подчерта, че за по-голяма яснота "трябва да изчакат изводите от доклада на Европейската комисия, в който ще бъде ясно определено могат ли по принцип да започнат преговори за членство на Турция в ЕС и в какви срокове".


Правителството одобри исканията на България към допълнителната информация към позицията на страната ни по глава “Земеделие”

Допълнителната информация към позицията за преговорите по глава “Земеделие” беше предоставена в ЕК в петък. Тези искания засягат производството и качеството на млякото и млечните продукти, овчето и козето месо, захарта и тютюна. Пет години след влизане в ЕС българските млекопроизводители ще могат да произвеждат пълномаслено мляко от 3,6 на сто след влизане на страната в ЕС – съобщи след заседанието на правителството министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. В общността за пълномаслено мляко се води млякото с 2 % масленост. У нас обаче и след 2012 година млекопреработвателите ще могат да произвеждат т.нар. мляко с по-повисока масленост, отколкото е в произвежданото в ЕС. Но след гратисния период от пет години, те няма да имат право да го изнасят на европейския пазар, както няма да имат право и на субсидии. Според Асоциацията на млекопреработвателите големият въпрос сега каква квота за мляко ще бъде предоставена на България. Браншът и в момента е със силна експортна насоченост. През миналата 2003 година за ЕС са изнесени 4 850 тона сирена и кашкавал след като на България бе предоставена квота за безмитен внос в общността. От Асоциацията настояват да се предприемат мерки за защита на наименованията на българското бяло саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко.
В допълнителната искания по преговорната ни позиция по глава “Земеделие” страната ни ще иска намаляване на митата при вноса на трети страни за захарта. Селското ни стопанство в момента е такова, че разчитаме на преработката на козе месо, отбеляза министър Кунева по повод одобрената информация в сектор “Овче и козе месо”. При внасянето на животни за разплод България ще иска облекчения, с което ще се гарантира развитието на отрасъла, с цел добив на месо.

Съветът по европейска интеграция

Съветът по европейска интеграция одобри работна програма и разпределение на бюджета за 2004 година по комуникативната стратегия за присъединяването на страната към ЕС, съобщиха от кабинета на вицепремиера Пламен Панайотов. Размерът на средствата е 5 милиона лева. Съветът е взел решение ангажиментите по преговорните позиции на България за членство в ЕС да бъдат публикувани на Интернет страниците на ресорните министерства. Електронният портал към информацията на Министерския съвет ще бъде достъпен за граждани и е на адрес www.eurosmac.government.bg.

21 пътни отсечки в България ще бъдат ремонтирани с европейски пари.

Проектът за рехабилитация на пътищата се реализира по програма ФАР “Пътища за достъп до туристически обекти”. Строителните работи са на стойност 14 млн. и 200 хиляди евро. Проектът ще стартира в края на април и за година и половина трябва да бъде осъществен ремонта на 144 километра пътища. Всичките те са от третокласната и четвъртокласната мрежа. Целта е да се стимулира и развива туризма – съобщиха супервайзърите на проекта “Котролс” и “Типса”.

Министър Паси с Бакалканска награда за мир

Външният министър на България Соломон Паси е удостоен с Балканската награда за мир за 2004 година от Дружеството на журналистите от Югоизточна Европа със седалище в Охрид. Предстои да бъдат уточнени мястото и датата на церемонията по връчване на наградата. Балканските журналисти награждават министър Паси за усилия в името на световния мир. В мотивите се изтъква, че той е спечелил уважението на всички миролюбиви хора, както в нашия регион, така и в целия свят.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.