Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2008

Димитър Ивановски: Наказателният кодекс да третира всички нарушения и злоупотреби с еврофондове, измами с републиканския бюджет

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски, който е и национален ръководител по програмите на ЕС, заяви, че трябва да се обособи глава в Наказателния кодекс, която да третира всички нарушения, свързани не само с измами и злоупотреби с еврофондове, но и по отношение на измами със средства от републиканския бюджет. Той представи резултатите и препоръките от дейността на две сформирани работни групи във връзка с набелязване на конкретни мерки за правилното усвояване на средствата по европейски програми, предаде агенция "Фокус".

Според докладите на работните групи - в НК нямало достатъчно строгост, за да има превенция към "всички любители на измамите". Ивановски препоръча оптимизиране на принудителното събиране на вземанията по реда на гражданското производство, защото това към момента това се уреждало всяка година със Закона за държавния бюджет и нямало устойчивост на правната рамка.

Заместник-министърът допълни, че в тази насока щели да бъдат направени изменения в няколко закона. Той посочи, че ще бъдат изготвени два черни списъка на фирми, злоупотребявали с евросредства.. Единият ще се ползва като средство за ранно предупреждение, като в него ще бъдат включени потенциалните фирми, които не са били окончателно осъдени. Тази мярка също ще бъде уредена с подзаконов акт. Списъкът обаче нямало да е публичен.

Вторият списък, който обаче ще бъде публично огласен, ще бъде с фирмите, за които има окончателно влязла в сила съдебна присъда и за които се знае, че действително са извършили нарушения и финансови измами със средства от ЕС. Това няма да засяга само юридическите лица, но и физическите, които пряко са участвали в управлението на тези компании, обясни Ивановски.

"Предвидените санкции в проекта за изменение на НК са от 1 до 10 години лишаване от права на наказания - за по-леките престъпления, а за по-тежките от 10 до 20 години, както за длъжностните лица, участвали в администрацията, така и за бенефициенти, които са си позволили да създават неверни документи", допълни Ивановски.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.