Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-07-2008

Резюме на Проектoдоклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка

Докладът на ЕК за българското правосъдие и вътрешни работи - поглед в аванс върху черновата.

Има риск предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове да бъдат спрени, понеже страната ни не е способна да ги управлява адекватно и това ще има дългосрочен отрицателен ефект върху икономиката ни, а българските граждани са лишени от пълните ползи на еврочленството.

Мониторингът ще продължи “още време”, предпазни клаузи няма да бъдат задействани.

Това се очаква да пише в доклада на ЕК за напредъка на България в областите Правосъдие и Вътрешни работи. Става въпрос за третия доклад от серията доклади, които Европейската комисия изготвя за напредъка на България, откакто страната ни е член на ЕС.

Портал ЕВРОПА видя черновата, или поне една от тях, от доклада на ЕК за напредъка на страната ни по шестте индикативни показателя по правосъдие и вътрешни работи, който се очаква да бъде обнародван на 23 юли, заедно с вече оповестения от нашата редакция в петък 9-страничен доклад за проблемите в управлението на еврофондовете в България.

С уговорката, че това все още е само “чернова”, Портал ЕВРОПА прави преразказ с някои конкретни цитати от документа. Текстът можете да видите ТУК - в рубриката "Анализи".

Резюме:

В доклада се говори не за “продължаване на процеса” на реформи, а за “ново начало” – сигурно препоръката е базирана на констатацията за “видими връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

За пръв път се казва, че липсата на резултати не може да бъде извинена с малкото време – дори със сегашните си институции, България е трябвало да е в състояние да отчете напредък.

Ясно се посочва, че има държави-членки, които “са фрустрирани” от България. Поставят се условия за по-нататъшна експертна и техническа подкрепа – България да предоставя адекватен достъп до информация. Посочва се липсата на прозрачност. Говори се за “умора” от страна на ЕС в очакването на резултатите от българския напредък.

В доклада се посочват многократно като изключително сериозни проблеми “нежеланите влияния върху администрацията” и конфликтът на интереси – в частност в обществените поръчки. Зове се за нов проект на Закон за конфликта на интереси. Докладът казва, че у нас има изтичане на конфиденциална информация и че на статистиките на българските власти не може да се вярва. Призовава се за изясняване на функциите на новата ДАНС, както и да има парламентарен контрол върху дейността й. В доклада пише и за купуването на гласове, за “ендемичната корупция” в здравеопазването и образованието. Използват се силни прилагателни: “драстична” борба с корупцията и “мощно” противодействие на организираната престъпност.

Най-често се срещаните думи са “въпреки” и “не” – недостатъчен, неубедителен, неработещ, незадоволителен, непрозрачен. След почти всеки пасаж, в който се отчита някакъв напредък, е поставена думата “но”.
 
Вестник "Сега", 19.07.2008: "България ще се опита да оправи мерника си. За това ще е нужно време", заяви пред АФП нашият еврокомисар Меглена Кунева. Идната сряда тя ще участва в колегиум на Комисията на ЕС, който ще направи последни корекции в остро критичния доклад за България. "Българите искат страната им да бъде пълноправен член на ЕС. Не мога да си представя, че политическите ръководители искат да излъжат тези надежди", увери Кунева. Според сигнали от Брюксел комисията ще прояви различна строгост към София и Букурещ, които заедно са под наблюдение в ЕС."


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.