Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-07-2008

ЕК публикува доклада за 2007г. за борба с измамите и защитата на финансовите интереси на ЕС

Днес Европейската комисия публикува годишния доклад за 2007 г. относно защитата на финансовите интереси на Общностите и борбата с измамите - област, в която Комисията и държавите-членки имат споделена отговорност, съобщава Рапид. Докладът съдържа статистическо представяне на всички нередности, за които държавите-членки са уведомили Комисията, като се посочват случаи, в които има съмнение за измама. В доклада се описват съществуващите методи за контрол и се посочват най-значимите мерки, предприети през 2007 г. от държавите-членки и от Комисията, с цел подобряване на предотвратяването и на борбата с измамите.

„Прозрачност и отговорност са, по мое мнение, двете основни ключови думи, когато става въпрос за управление на общностните фондове: нередностите и подозренията за измама трябва да бъдат сигнализирани навременно и правилно, както и да бъдат преследвани строго и ефикасно" - заяви Сийм Калас, заместник председател на Европейската комисия, отговарящ за административните въпроси, одита и борбата с измамите. „По-големият брой съобщени нередности може да е добър знак за подобряване на контрола. От първостепенно значение е държавите-членки да поемат своите отговорности и незабавно да уведомяват Комисията за всички свои съмнения."

Важно е да се прави разлика между измами и нередности: измамата се определя като нередност, извършена умишлено, представляваща престъпно деяние, което може да бъде определено като такова само от съд. Истинското финансово въздействие на измамите може да бъде измерено чак в края на съдебното производство. Всички представени нередности са в процес на обработка и са предмет на индивидуално разглеждане.

Нередности и подозрения за измама, съобщени през 2007 г.

• По своя характер представените цифри са ориентировъчни и предварителни. Като предпазна мярка посочените суми често покриват цялото въпросно действие, преди да се установи с точност частта, в която има нередности. Въпреки че държавите-членки са длъжни да съобщават за нередности, те спазват това задължение в различна степен. По принцип държавите-членки са тези, които определят кои от съобщените нередности да считат като подозрения за измама. За окончателното определяне на даден случай като измама Комисията зависи от информация, подадена от държавите-членки.

• Предполагаемата стойност на нередностите се е увеличила в различните сектори, но остава сравнително стабилна, ако бъде изразена в процент от бюджета. В областта на собствените ресурси и селското стопанство увеличаването се отнася отчасти до нередности, които са станали или са били открити през предходни години, но са съобщени от държавите-членки едва през 2007 г. Присъединяването на нови държави-членки, приключването на периода за планиране на предприсъединителните фондове за 10-те нови държави-членки и неотдавнашното увеличаване на плащанията в тези страни се прибавят към това обяснение.

• Предполагаемото въздействие на случаите на подозрения за измама остава неизменено по отношение на разходите и леко намалява по отношение на собствените ресурси. Следва да се напомни, че тук става въпрос за съобщения за подозрения за измама, а не за потвърдени пред съда случаи и че истинското финансово въздействие - след възстановяване и финансова корекция - би могло да бъде посочено единствено в края на съдебните и административните процедури.

• Въпреки че по-голямата част от нередностите биват съобщавани на Комисията в предвидените срокове, все още има нужда от повече усилия: средният срок за уведомяване в областта на селското стопанство е 1,2 години, а в областта на структурните действия е 0,9 години. Някои държави-членки много често отбелязват значително закъснение. Навременното уведомяване е от основно значение за правилните последващи действия.

• Увеличава се и броят на държавите-членки, които уведомяват Комисията по електронен път, и по-специално чрез електронните модули, предложени от Комисията в областта на селското стопанство и структурните фондове. Използването на тези модули опростява обработката на данните и подобрява тяхното качество и сравнимост. Това позволява по-добри последващи действия и улеснява стратегическия анализ на данните.

 




Област

Брой съобщени нередности за 2007 г.

Пълно финансово въздействие от нередностите, включително подозренията за измама (млн. EUR)

Очаквано финансово въздействие
на подозираните
измами* (млн. EUR)

% от общата сума бюджетни кредити, засегнати от предполагаемата измами

Собствени ресурси

5 321

377

106.57

0,62 % от общата сума собствени ресурси за 2006 г.**

ФЕОГА секция „Гарантиране"

1 548

155

44.7

0,1 % от общите отпуснати средства

Структурни фондове и Кохезионен фонд

3 832

828

141

0,31 % от общите отпуснати средства

Предприсъединителни фондове

332

32

9

0,38 % от общите отпуснати средства

Преки разходи:

411

33

18.1

0,17 % от общите отпуснати средства

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.