ЕК стартира допитване за качеството на селскостопанските продукти

ЕК прие Зелена книга за откриване на дискусия относно това как да бъдат подпомогнати европейските земеделски производители да извлекат максимална полза от качеството на храните и напитките, които произвеждат. Допитването ще продължи до края на 2008 г. Въз основа на получените резултати през следващата година ще бъде изготвено съобщение, което би могло на по-късен етап да доведе до законодателни предложения.
Зелената книга прави преглед на действащия в момента в ЕС набор от стандарти, програми за качество и сертифициране и схеми за етикетиране - в това число географските указания, биологичното земеделие и частни и регионални схеми за сертифициране на качеството, уточнява Рапид. Книгата приканва заинтересованите страни да изразят мнението си доколко ефективни са тези мерки по отношение предоставянето на гаранции и разпространяването на информация за качествата на продуктите, както и да отправят предложения за подобрения.
Зелената книга е разделена на три части, обхващащи: минимални изисквания за производство и стандарти за предлагане на пазара; специфични схеми за гарантиране на качеството в ЕС, географски указания, традиционни специалитети и биологично земеделие; схеми за сертифициране на качеството на храните.
За повече информация и за участие в допитването, четете ТУK




Svejo
Twitter
Link4e
Pipe
Web-bg
Bghot
Lubimi
Novinitednes
Ping
Facebook
Myspace
Mix
Del.ico.us
Reddit
Digg
Stumbleupon
Myweb Yahoo
Google Bookmarks
Google Buzz

