Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-10-2008

Марк Грей: Няма нужда от доклад на ЕК за да бъдат пуснати фондовете

За да реши дали ще размрази блокираните пари по ФАР, САПАРД и ИСПА, на ЕК не й е нужно да съставя нов доклад за начина, по който в България се управляват европейските средства.

Това става ясно от пояснение, което говорителят на ЕК Марк Грей направи днес в отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА.

Припомняме, че на 23 юли 2008 г. ЕК обнародва два доклада за напредъка на България - един по шестте проблемни показателя, а вторият - за мениджмънта на европарите у нас. Заради негативните изводи в тях Комисията спря финансовата помощ за България от предприсъединителните фондове и забрани на две разплащателни агенции да управляват европейски средства. "Ако българското правителство не предприеме спешни мерки до ноември, страната може да загуби 650 милиона евро," бе съобщено в Брюксел през юли.

Експерти предполагаха, че връщането на акредитациите на разплащателните агенции и размразяването на блокираните пари ще стане пак с нарочен доклад на ЕК - по логиката, че санкциите се отменят по същия механизъм, по който са били наложени. До 23 ноември ЕК очаква от България два доклада за пътния фонд - на KPMG и на МФ, за да има евентуално размразяване на парите по ИСПА. Освен това на 23 ноември приключва срокът на действие на ФАР, а на 30 ноември - на ИСПА и на САПАРД. През ноември трябва да стане ясно дали ЕК ще удължи срока за действие на САПАРД.

"След като изминат крайните срокове, които са различни по отделните програми и се направят необходимите оценки, Комисията ще вземе решение за средствата на свое заседание. За да бъдат възстановени плащанията, не е необходимо да се прави доклад до страните членки."

Така Марк Грей отговори днес на въпрос на Портал ЕВРОПА за процедурата за евентуалното възстановяване на плащанията по ФАР, ИСПА и САПАРД, след като няма да има доклад на ЕК тази година.

„Моето съобщение от вчера целеше единствено да опровергае спекулациите, че през тази година ще има нов доклад на Европейската комисия за спрените предприсъединителни фондове. Това което мога да кажа, е че се извършва много работа, както от българска страна, така и от страна на Комисията. Не мога да коментирам евентуални резултати, за които все още не е взето решение", поясни още Грей днес.

Вчера той каза пред БТА, че през декември у нас ще бъдат изпратени нови експертни мисии, след което ще се подготви "междинно, фактологично осъвременяване /на докладите/ към началото на следващата година".

Междувременно друг говорител на ЕК - Денис Албърт (по въпросите на регионалната политика), коментира пред БНР, че формално решение за възстановяване на плащанията по ИСПА не може да се очаква преди началото на следващата година. Краят на ноември не е срокът, в който Брюксел ще се произнесе за парите по ИСПА, каза още той.

Портал ЕВРОПА припомня своята тематична рубрика "Докладиада".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.