Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-12-2008

ЕК е спряла финансирането по ФАР заради нередности в обществените поръчки

Вицепремиерът Меглена Плугчиева коментира  пред парламентарната комисия по европейските въпроси изводите от писмото от директора на Главна дирекция „Разширяване" към Еврокомисията Майкъл Лий в отговор на искането да бъдат посочени конкретни аргументи за окончателното спиране на 220 млн. евро и отказ да бъдат възстановени акредитациите на двете агенции по програма ФАР, предаде Дарик радио.

Плугчиева заяви, че констатираните проблеми са в две основни направления - провеждането на обществени поръчки, недостатъчен контрол върху изпълнението на проектите, липса на надзор върху строителните обекти и установен конфликт на интереси. Майкъл Лий е отчел напредъка на страната ни през последните няколко месеца като персонално е посочил и името на вицепремиера.

"Оценката на Европейската комисия за предприетите мерки от страна на българското правителство по изпълнението на програма ФАР е за периода юли 2007 - юли 2008 и тя не включва последните шест месеца на тази година", поясни министърът.

Плугчиева добави, че бюджетът ще плати 150 милиона лева за проектите по програма ФАР, за които страната изгуби средствата по предприсъединетелната програма.

Генералният директор на ГД "Разширяване" на ЕК Майкъл Лий е изпратил на 2 декември писмо до националния координатор Димитър Ивановски, в което посочва че проверките на неговия екип, направени от 23 септември до 8 октомври т.г. са показали по-ясно изразени слабости след акредитацията на двете агенции по разширената децентрализирана система за изпълнение (EDIS), допълва Mediapool. Заключенията от проверката са били дискутирани с всички засегнати на страни на 8 октомври.

В писмото, с което медията разполага, се посочват и известни подобрения в управлението на фондовете, но те трябва да бъдат изцяло приложени. Майкъл Лий отправя и благодарност към Ивановски за усилията, които той персонално е положил за подобряване на контрола върху системите по предприсъединителните фондове и изразява очакване занапред да продължат да работят заедно с него и екипа му.

"Сега българските власти трябва да гарантират адекватна реакция на разкритите нередности и да се справят със слабостите при приложението на системата. В това отношение съществени са политическата воля и добре квалифициран персонал", казва Майкъл Лий.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.