Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-12-2008

Меглена Плугчиева: За 144 млн. евро не са били сключени договори по програма ФАР

"България ефективно губи 76 млн. евро от по програма ФАР, тъй като за тях са били сключени договори. За 144 млн. евро не са били сключени договори", заяви вицепремиерът за усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева в ефира на Дарик радио. Тя получи наградата на Дарик „Усилие на годината".

"Тези 76 млн. евро ще бъдат платени от националния бюджет. Става въпрос за важни проекти - за правосъдие, вътрешен ред, здравеопазване", допълни тя.

„Един незадоволителен резултат е, че не успяхме да извоюваме възстановяването на акредитацията на двете агенции по ФАР, въпреки промените, които бяха направени в шестте месеца, но явно оценката на генералната дирекция за този стар период 2007-ма до юни 2008-ма и за периода преди това, даже по време на делегацията на Европейската комисия констатира доста нередности и поради тази причина не бяха възстановени акредитациите и съответно тези 76 млн. евро, за които са сключени договорите в последните няколко месеца", обясни вицепремиерът за усвояване на еврофондовете.

"Целта е с мисията, която идва през януари, която поискахме от господин Майкъл Лий при последното му посещение, да се направи преглед на тези стари проекти до юни 2008-ма и 323 млн. евро, за които говорим, че трябва да бъдат доразплатени по проекти по ФАР да съумеем да докажем, че тези проекти, договаряни тогава, наистина отговарят на процедурите. За да можем да настояваме за разплащане с тези пари от ФАР от Брюксел, каза Плугчиева. Ако за съжаление при одитната мисия има проекти, при които има отново нарушения, не можем да очакваме, че ще съумеем да получим тези средства, обясни вицепремиерът. Това е ситуацията и трябва да се говорят нещата открито и в прав текст", допълни тя.

В голяма степен успяхме да променим доста неща по САПАРД и да получим удължаване на програмата. Това е извоювана възможност, която ни даде Брюксел, а не подаръци. Подписаните меморандуми позволяват до края на 2009 година да се направи разплащането, каза вицепремиерът.

По-голямата тема по програма САПАРД остава вдигането на забраната за трите спрени мерки от юни. Там ние продължаваме да работим. Продължават проверките. Работи мисията на ОЛАФ, заедно с прокуратурата, ДАНС и Фонд „Земеделие". На този междинен етап мога да кажа, че за съжаление по мярка две - оборудване за хранително-вкусовата промишленост - има преобладаващи случаи на нередности, заяви Плугчиева.

По програма ИСПА, с преструктурирането на пътния фонд и създаването на „Пътна инфраструктура", с целия пакет от действия, мерки и промени, трябваше ние да предприемем сами вътрешнофинансова корекция, която предложихме на Данута Хюбнер, но очакваме мисията през януари да я препотвърди, отчете вицепремиерът Плугчиева.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.