Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-01-2009

Прекратени доставките на газ към Балканите

България търсела контакти "с ръководствата на Русия и Украйна", обяви министър Петър Димитров.

Прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз" от 3.30 сутринта. Не е имало предупреждение.

Прекратени са доставките както за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Подаването на природен газ за България е спряно без предварително предупреждение. Причините за спирането на доставките не са установени и не се знае докога няма да има доставки, съобщи на извънредна пресконференция изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Топлофикационните дружества в страната започнаха подготовка за преминаване от природен газ към алтернативни източници /мазут/. Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с непрекъсваем производствен цикъл.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, обяви по ХОРИЗОНТ, че количествата мазут се подгряват от снощи - необходими са три денонощия за технологична подготовка за преминаване към мазут. "За момента не очакваме да се снижи температурата на парното" за потребители, каза Терзийски.

Вследствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7:00 часа тази сутрин бе свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

 


Съветът назначи кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво. Кризисният щаб работи непрекъснато, търсят се решения за конкретните обекти, уточняват се обектите, за които спирането на газа може да бъде критично. Това каза министърът на икономиката Петър Димитров. Той заяви, че в момента се правят опити за директни контакти с ръководството на Русия и Украйна.

БГНЕС се опита да се свърже с пресцентъра на „Газпром” за коментар, но от там никой не отговори. Днес Русия е в навечерието на Рождество и е официален неработен ден.

"Медиапул" посочва, че За европейските партньори доставките ще се компенсират по заобиколни маршрути през Буларус, Полша и Турция. България обаче няма диверсифицирани маршрути за доставка и вносът през Румъния е единственият начин, за да стигне суровината до нас.  

Министър Петър Димитров се надява, че проблемът няма да бъде дълъг, тъй като е по-скоро политически, отколкото икономически. Според него Украйна и Русия би трябвало по-бързо да намерят решение на проблема, тъй като под заплаха се поставят енергийните системи на десетки страни: „Трябва да бъде намерено решение във възможно най-кратки срокове". 

В 10 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет. От своя страна МИЕ апелира към всички потребители на природен газ в страната да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни източници.

ОТ ВЧЕРА:

Правителството има готов план за справяне с газовата криза. Това стана ясно след среща на премиера Сергей Станишев с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, директора на енергийния холдинг Галина Тошева и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов - в първия официален работен ден, 5 дни след като Украйна намали доставките на синьо гориво с 10-15%. Това съобщи БНТ.

Хранилището в Чирен компенсира намалените доставки на природен газ и може да осигури необходимите количества гориво до края на отоплителния сезон. Министър Димитров е започнал разговори с големите промишлени потребители на природен газ да ограничат временно използваните от тях количества.

Димитър Гогов - изпълнителен директор на "Булгаргаз", заяви в понеделник: "На ръба сме, но благодарение на работата на българските газотранспортни системи в момента нашите потребители не усещат ограничение. В момента с работата на Чирен покриваме изцяло потреблението в страната. Ако то се повиши, Чирен работи на максимума, не може повече да увеличи дневния си добив, тоест тогава вече ще има недостиг на газ.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.