Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-01-2009

Ройтерс: Русия спря доставките на газ за Балканите

Доставките на руски газ през Украйна за България, Гърция и Турция бяха спрени във вторник заради спор между Москва и Киев за цените на газа, предаде Ройтерс от София.

В понеделник Русия поръча намаляване на притока на газ за Европа през Украйна, мярка, която е предприета, за да спре кражбите на гориво от страна на съседа си, като според Украйна тази мярка ще застраши доставките за Европа в условията на минусовите температури.

Споровете за газа повдигнаха отново въпроси за благонадеждността на Русия като енергиен доставчик и разпали отново западните подозрения - още пресни след войната на Русия с Грузия миналата година - че Кремъл тормози прозападните си съседи. За трета поредна година Газпром спира доставките на газ през Украйна в периода на новогодишните празници и предизвиква криза в Европа.

Руският монополист в износа газ „Газпром" спря всички доставки за вътрешните нужди на Украйна на Нова година в спор за цените на газа - слагайки началото на домино ефект за Европа, която получава една пета от газа си от тръбопроводите през Украйна.

„От 3.30 сутринта доставките ... за България, както и транзита за Турция,Гърция и Македония са спрени", каза в изявление българският министър на икономиката и енергетиката. „Ние сме в кризисна ситуация".

Югоизточна Европа и Балканите получават газ от Русия през тръбопровод, който минава през Украйна и България, така че властите в България са първите, които забелязват прекъсването на доставките.

В Киев украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз" заяви, че Русия намалява доставките на газ през Украйна до около една трета от нормалния приток. „Това означава, че след няколко часа Европа ще се изправи пред проблеми с доставките на газ", каза говорителят на „Нафтогаз".

От Газпром заявиха, че нямат друг избор освен да намалят доставките за Европа през Украйна, защото от Киев източвали газ, предназначен за транзит. Казаха още, че ще увеличат доставките по други пътища, за да компенсират количествата.

Делегация от Европейския Съюз щеше да се срещне с представители на украинските власти днес, като бяха планирани разговори за изясняване на фактите между представители на ЕС и Газпром, но мястото за срещата още не е уточнено.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза в понеделник, че е апелирал към Путин и към премиера на Украйна Юлия Тимошенко да не позволяват на споровете им да се отразят на доставките на газ за Европа.

Междувременно държавната украинска компания Нафтогаз заяви, че Газпром и подразделението й в Молдова са започнали от 1 януари да източват газ, предназначен за Балканите и да го продават на потребителите в Молдова. От Нафтогаз съобщават, че доставките за Балканите са били намалени с 10 млн. кубически метра дневно заради действията на подразделението на Газпром в Молдова.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.