Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2009

ЕК за докладите за България и Румъния (Обзор)

Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер заяви да пресконференцията при представянето на докладите за България и Румъния, че българското правителство не е лобирало за промяна на тона и съдържанието на доклада.

 

От ЕК не изключват възможност преди лятото да бъдат публикувани специални доклади за усвояването на еврофондовете в България и Румъния.

 „Това са доклади в рамките на механизма за сътрудничество и е нормално ние да работим в рамките на това сътрудничество с двете страни. Ние получаваме информация от тях. В крайна сметка обаче докладите са на Европейската комисия и тя преценява какво да има в текста", заяви Лайтенбергер.

„Необходимо е да има сътрудничество, но не става дума за преговори за текста на докладите", добави той в отговор на журналистически въпрос.

Лайтенбергер отказа да коментира предишна своя реплика за продължаването на писане на доклади и след лятото на тази година. „Ние имахме работна програма, приета с влизането на двете страни в ЕС. Докладите показват състоянието на нещата по съответните показатели и приближаването към целите. Докладите показват, че някои цели са постигнати, а други не. Пълният доклад, който ще излезе през лятото, ще покаже дали е необходимо продължаване на Механизма за сътрудничество и наблюдение.

В началото на пресконференцията Лайтенбергер направи кратък преглед на докладите за двете страни, като отчете постигнатия напредък от България в някои насоки, но подчерта, че предприетите реформи трябва да се реализират чрез съдебни дела и присъди срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност.

България трябва да докаже, че е въвела реални мерки срещу организираната престъпност и трябва да представи конкретни случаи на присъди, за да се докаже, че правовата система функционира, коментираха говорителите на ЕК.

Трябва да се вземат мерки за по-голяма прозрачност включително и мерки за избягване на придобити по престъпен начин ползи.

Трябва да се отдели повече внимание на изграждането на прозрачни и подлежащи на отчет отношения между ДАНС и Министерство на вътрешните работи във връзка напр. с използването на специални разузнавателни средства, с обхвата на парламентарния контрол върху ДАНС и с разширяването на правомощията на разследващите полицейски части...

За да докаже, че е налице системна и необратима промяна, България трябва да покаже, че е създала самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, която е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност, и да опазва върховенството на закона.

По отношение на Румъния бе отчетен известен спад на реформите. Бяха посочени добрите действия на агенцията за борба с корупцията и агенцията за национален интегритет, но като отстъпление от реформите бе отчетена отрицателната намеса на румънския парламент в борбата с корупцията.

Говорителите на ЕК Йоханес Лайтенбергер и Марк Грей подчертаха, че тези междинни доклади не се занимават с проблемите на европейското финансиране за България и Румъния. В отговор на въпрос дали спирането на средствата за България е дало тласък на правителствените усилия за реформи, Лайтенбергер заяви, че спирането на финансирането е само в области, в които са отбелязани проблеми и не се използва като средство за натиск. ОТ ЕК обаче не се ангажираха да коментират дали доклади за изразходването на еврофондовете няма да се появят преди юли. 

От пресконференцията остана усещането, че този път София се е справила по-добре от Букурещ, коментира в репортажа си по темата в-к "Дневник". Двамата говорители на ЕК неколкократно посочиха, че докладът за правосъдието и вътрешния ред нямат нищо общо със замразяването на фондовете, но въпреки това те намекнаха, че може да се прави връзка между строгите финансови санкции, наложени на България, и демонстрираните по-добри резултати в последните шест месеца, допълва "Дневник". 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.