Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2009

Алесандро Бутиче: Засилва се чувството за мрежа, която се намесва в добрите съвместни постижения

"През последните 6-8 месеца вече имаме партньори в България, на които ОЛАФ има доверие. Липсва обаче сътрудничество между отделните части на българската администрация и се засилва чувството, че съществува мрежа, която се намесва в добрите съвместни постижения". Това заявиха говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче, съветникът на генералния директор на ОЛАФ по антикорупционните въпроси Волфганг Хетцер и ръководителят на отдел „Селско стопанство" на ОЛАФ Елизабет Шпербер на семинар, организиран от клуб "Журналисти срещу корупцията" и Прокуратурата.

"България преживява много чувствителен период. Тя трябва да убеди международното обществено мнение, че води борба с корупцията, а нейните органи защитават финансовите интереси на общността," заяви говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче, цитиран от Дарик радио.

Волфганг Хетцер подчерта, че трябва много работа до следващия доклад на Еврокомисията по разследването на корупционни случаи. Той отбеляза, че през последните 6-8 месеца ОЛАФ вече има партньори сред правителствените служители, на които имат доверие.

Елизабет Шпербер определи като период на застой последните няколко месеца поради непрекъснатите промени в Държавен фонд „Земеделие".

Вицепремиерът Мeглена Плугчиева каза, че последните месеци са били "период на кризисен мениджмънт". Тя каза, че е подготвен пакет от законопроекти, които включват мерки срещу корупцията и опростяване и съкращаване на процедурите, мерки в данъчната политика, в наказателния и наказателно-процесуалния кодекс, в търговския закон, с които да се въведе условие за липса на публични задължения, в данъчно-процесуалния кодекс, в закона за задълженията и договорите. Целта е всички плащания над 5000 лева да бъдат по банков път.

Работи се и по закона за ДДС, закона за концесиите, където да се предотврати участието на свързани лица с публични задължения. В близко време те ще бъдат внесени в Народното събрание.

Специализираното звено за разследване на злоупотреби с европейските средства към прокуратурата е образувало 120 досъдебни производства, внесло е 27 обвинителни акта и е предотвратило измами на стойност 45 млн. лв. до края на януари, уточни вицепремиерът.

Вече са събрани декларациите за конфликт на интереси от служителите на НАПИ и ДФЗ. Хората от двете агенции ще преминат под контрола на Закона за държавния служител. В петък е приключил конкурсът за назначаване на ръководител по програма САПАРД и предстои промяна за работата на ДФЗ за редуциране на заместниците там.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.