Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2009

ГЕРБ спечели изборите за евродепутати

ДВА МАНДАТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ! 

Първи прогнозни резултати: бариерата прескачат ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, "Атака", Синята коалиция и НДСВ.

В 19 часа Лидия Йорданова от НЦИОМ оповести проценти в края на изборния ден при активност 36% и гласували около два милиона и петстотин хиляди избиратели.

Пред БНР Лидия Йорданова каза следните данни според НЦИОМ: ГЕРБ 26.5, БСП 19.5%, ДПС 13%, АТАКА 12%, СИНЯТА КОАЛИЦИЯ 7.7%, НДСВ 7.3%, ЛИДЕР 6%.

Разпределение на мандати според НЦИОМ: при извадка 93% от екзит пола, при избирателна активност от 37.5 на сто, Лидия Йорданова обяви пред ХОРИЗОНТ следното разпределение на мандатите: 5 мандата на ГЕРБ, 4 мандата на БСП, 3 мандата на ДПС, 2 мандата на АТАКА, 2 мандата за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, 1 мандат за НДСВ. ЛИДЕР е с нула мандати, полученият процент е 6% - което ги оставя без мандат, каза Йорданова. 

Виж повече ТУК!

Според ГАЛЪП: ГЕРБ 26,5%, „Коалиция за България" 20%, ДПС 13%, "Атака" 10%, Синя коалиция 7.5%, НДСВ 7%, "Лидер" - малко над 6 на сто.

Според "Скала" - ГЕРБ - 25.8%, Коалиция за България - 21%, ДПС - 13.8%, Атака - 10.9%, Синята коалиция - 7.4%, НДСВ - 6.4%, Лидер- 5.8%.

Според "Алфа рисърч": ГЕРБ 25.5%, "Коалиция за България" 19.7%, ДПС 14.1%, "Атака" 11.2"%, Синята коалиция 8,4%, НДСВ 7%. Най-близо до изборната бариера е партия ЛИДЕР с 5,2%.

Според „Сова Харис”: 7 ГЕРБ 26%, "Коалиция за България" 19,8, ДПС 13,5%, „Атака” 10,8%, Синята коалиция 8,2%, НДСВ с 6,5%, ЛИДЕР са 5,7%.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ

Малко над 28 процента е избирателната активност в страната към 17 часа, съобщи ЦИК. Припомняме, в 13 часа активността бе 19,52%.

През 2007 г. към същия момент активността бе 21,95 %, предаде агенция „Фокус". Най-висока е активността в област Силистра - 41.49 %, следвана от област Кърджали - 36,71% и тази в област Търговище - 34,85 процента. Най-ниска активност до 17.00 часа е в 25 МИР - София - 23.10 %.

Получените жалби, сигнали и уведомления, постъпили в ЦИКЕП, в момента са 86 на брой, като по характер не се различават с нищо особено, съобщиха от ЦИКЕП.

Най-висока е избирателната активност в селата и областните градове, а сред тези, които вече са пуснали бюлетина, най-много са хората над 50 години и тези със средно образование. Данните са от екзит пол на социологическата агенция "Алфа Рисърч" и са към 13 часа. Според тях от всички гласували към този час, най-много са хората над 61 години - 32 процента, както и тези между 51 и 60 години - 21 на сто от гласувалите досега.

Най-малко са гласувалите до обяд на възраст между 18 и 30 години - 14 процента. От всички гласували до 13 часа, 32 % са подали гласа си в някой от областните градове, други 32 на сто са упражнили правото си на глас в селата, 13 процента от всички гласували са в София, а 23 на сто - в малък град, показват данните на "Алфа Рисърч".

По данни на Националния център за изследване на общественото мнение, средната избирателна активност към 14 часа в страната е 26%, или почти два пъти по-висока спрямо същия монет на първите евроизбори през 2007 г. - 14,18%.

БНР цитира Добрян Добрянов от НЦИОМ, който обяснява, че най-активно са гласували хора на възраст между 40 и 50 години.

Средната изборна активност за цялата страна на изборите за евродепутати към 19,32 процента е избирателната активност в България към 13.00 часа, съобщи ЦИКЕП, цитирана от Дарик радио. Към 10 часа средната избирателна активност бе 8,13%.

Активността може да бъде видяна ТУК.

По данни на ЦИКЕП към 13 часа бяха гласували 19,32% от избирателите. Припомняме, че в същия час през 2007 г. на евроизборите средната активност за страната беше 13.24%.

Първа по избирателна активност е Силистренска област с 30 на сто, а втора - Разградска област - 25,24%. Следват я Област Търговище с активност от 25.15% и област Шумен с 22.01%.

Към 13.00 ч. избирателната активност в Софийска област е 18 процента, предаде БНР. На предишните избори за депутати в ЕП избирателната активност към 13.00 ч. беше 11,03 процента. Най-висок е процентът на гласувалите в община Правец - над 23 процента.

В късния следобед броят на сигналите за нарушения достигна 70, като най-активни са застъпниците на ГЕРБ.

По-рано бе съобщено, че около 50 жалби, сигнали и уведомления са постъпили в ЦИКЕП към 15:30 часа. Говорителят на комисията Ралица Негенцова поясни, че в повечето случаи жалбите са изпратени до РИК-те с копие до централната комисия, предаде агенция "Фокус".

Членовете на ЦИКЕП са взели няколко решения до момента във връзка с жалби. Едното решение касае въпроса с баджовете на застъпниците на кандидати за евродепутати. Другото решение е свързано с гласуването на студентите.

Комисията е разгледала и сигнал по повод рекламни банери в интернет. Със съдействие на МВР те са свалени от интернет. ЦИКЕП е разгледала и случая с 58-ма секция в Кюстендил, където кметският наместник, без решение на кмета, си е позволил да премести една секция от едно място на друго. Със съдействието на РИК секцията е там, където е предвидено в заповедта на кмета. Вече има заповед за уволнението на този кметски наместник.

Междуведомствено звено на прокуратурата, МВР и ДАНС ще работи по сигнали за купуване на гласове, заяви Емилия Пенева - прокурор във Върховната касационна прокуратура. Мобилни екипи ще приемат сигнали и ще работят за разкриване и преследване на престъпления против политическите права на гражданите. Проверките по сигналите ще се извършват в най-кратки срокове, дори за часове, уточни Пенева. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.