Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-07-2009

Исландия подаде молба за членство в ЕС

Говорител на шведското правителство съобщи, че Исландия е подала официално молбата си за членство в Европейския съюз, предаде “Асошиейтед Прес”.

Исландия депозира кандидатурата си за членство само седмица, след като исландският парламент одобри присъединяването на страната към Европейското семейство. По време на официална церемония в Стокхолм исландският външен министър Осур Скарпхединсон връчи лично молбата за членство на неговия шведски колега Карл Билд.

Припомняме, че Швеция е ротационен председател на Европейския съюз.

Сега кандидатурата трябва да бъде одобрена най-напред от Европейския съюз и след това населението на Исландия ще направи своя избор чрез референдум.

“Това е денят, в който аз съм натоварен с историческата задача официално да подам  молбата за членство в Европейския съюз”, каза Скарпхединсон на церемония в Шведското външно министерство, цитиран от ББС.

Шведският външен министър заяви, че интегрирането на Исландия щяло да допринесе за утвърждаване на позициите на Европейския съюз в скандинавския регион.

Според кореспонденти на ББС триста и двайсет хилядното население на Исландия по традиция е скептично настроено спрямо присъединяването към ЕС. Някои се опасяват от пораженията, които европейските квоти могат да нанесат на исландската риболовна индустрия. Много хора обаче приветстваха идеята за членство в ЕС, след като усетиха последиците от икономическата криза, довела до банкрута на най-големите исландски банки през миналата година.

Както коментираха световните медии през последните дни, Исландия е добре подготвена за бърз прием в Евросъюза. Тя вече отговаря на повечето изисквания за присъединяване поради редица обстоятелства като: членството й в Европейската асоциация за свободна търговия, интеграцията в Европейското икономическо пространство, Шенген и демократичните традиции на страната.

Председателят на парламентарната комисия, която отговаря за европейските въпроси, Арни Тор Сигурдсон заяви пред “Ройтерс” миналата седмица, че Исландия няма да е готова за присъединяване преди 2013 година, освен това референдумът по въпроса се очаква да се проведе в края на 2011 г. или в началото на 2012 г.

Политически анализатори обаче допускат, че Исландия ще може да се присъедини към ЕС дори преди юли 2011 г. – в случай, че референдумът бъде положителен и присъединителните преговори протекат успешно. Това би означавало, че скандинавската страна може дори да изпревари Хърватия, която се очакваше да е следващата държава-член на Европейския съюз.

Може ли Исландия да обезсърчи Западните Балкани по пътя им към ЕС: Портал ЕВРОПА припомня анализ по темата на Агенция "Ройтерс".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.