Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-10-2009

Одобрени са първите предложения за допълнително финансиране по Здравния преглед на ОСП

Комисията за развитие на селските региони одобри първите предложения от страните-членки/регионите за усвояване на нови финансови средства на ЕС за насърчаване на  развитието на селските райони, съобщава европейската пресслужба Рапид. Засегнатите страни-членки респ. региони предложиха промени в техните програми за развитие на селските региони, за да се използват допълнителните средства, които се предоставят по Здравния преглед на ОСП и Европейската конюнктурна програма от ноември 2008 г.

 С това предоставените на разположение средства възлизат за ЕС общо на 4,4 млрд. евро и трябва да бъдат изразходени в периода 2009-2013 г. в рамките на плановете за развитие на селските региони. Страните-членки/регионите могат да изберат централни сфери, в които искат да употребят средствата, от списък, съдържащ теми като промени в климата, преструктуриране на млечния сектор или широколентови мрежи за селските региони.

Чрез здравния преглед на ОСП на страните-членки/регионите ще бъдат предоставени допълнителни 3,4 млрд. евро за програми за развитие за селските региони за периода 2010-2013 г., които да бъдат усвоени в някоя от следните централни сфери: промени в климата, водно стопанство, възобновяеми енергийни източници, биологично многообразие, преструктуриране на млечния сектор и иновации в една от тези ключови области.

С Европейската конюнктурна програма се предоставят на разположение в този период 1 милиард евро за изграждането на широколентови мрежи в селските региони и за насърчаване в другите посочени ключови сфери.

Първите одобрения получиха пет страни-членки, които ще усвоят средства в размер на общо 244,5 млн. евро от здравния преглед и от Европейската конюнктурна програма: Австрия (97 млн. евро). Финландия (67 млн. евро), Кипър (2 млн. евро), Обединеното кралство (регион Северна Ирландия 40,1 млн. евро) и Италия (регион Тоскана и Сардиния, общо 38, 3 млн. евро). Избраните акценти варират според страна-членка/регион и според актуалната нужда и икономическо състояние.

Изграждането на широколентови мрежи в селските региони е важна сфера за инвестиции във всички (три регионални и три национални) одобрени програми за развитие на селските региони. В днес одобрените промени в мерките се предвиждат допълнителни средства от общо 53,2 млн. евро за изграждането на широколентови мрежи в страните-членки/регионите.

Страните-членки/регионите докладват годишно за всички разходи в рамките на програмите за развитие за селските региони и за последиците от тези разходи. От 2010 г. това важи и за допълнителните средства, които се отпускат на съществуващите програми за развитие въз основа на здравния преглед на ОСП и Европейската конюнктурна програма.

Повечето други програми за развитие за селските региони трябва също да бъдат променени, за да могат допълнителните средства от здравния преглед и Европейската конюнктурна програма от 2009 г. да е в полза на всички страни-членки и региони.

Затова вероятно на следващите заседания на комисията за развитие на селските региони през ноември и декември ще последва и одобрението на останалите промени.

Информация за програмите за развитие на селските региони от страните-членки ще намерите ТУК .



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.