Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-01-2010

Официално начало на испанското председателство на ЕС в Мадрид

Днес официално започва шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз от Испания. Събитието ще бъде отбелязано с голям галаспектакъл в мадридския театър "Реал".

На галаспектакъла са поканени първият постоянен председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой и целия състав на Европейска комисия, начело с председателя й Жозе Мануел Барозу, съобщава БНР. В програмата на откриването е включена и съвместна пресконференция на испанския министър-председател Хосе Луис Сапатеро, на Херман ван Ромпой и на Жозе Барозу.

Според испански правителствени източници, първият голям тест за съвместното председателство на ЕС практически ще е извънредният Европейски съвет на 11 февруари в Брюксел, насрочен от Херман ван Ромпой. На него трябва да се обсъдят мерки за изход от избухналата през есента на 2008 г. финансова и икономическа криза в ЕС и най-вече за смекчаване на последствията от кризата в съюза.

Премиерът Сапатеро вече обяви, че планира да приложи „коригиращи мерки" срещу страните-членки, които не са спазили задълженията си според новия 10-годишен план за подобряване конкурентноспособността на съюза. Той е познат като „Стратегия 2020".

Дневният ред на Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС обаче вече ще се определя от постоянния председател на съвета. Тестът ще е в каква степен Херман ван Ромпой смята да включи в дневния ред на срещата становищата на Испания, отбелязват наблюдатели.

„Нашата цел е по време на испанското председателство на Европейския съюз да бъде постигнат качествен скок в икономическата политика на съюза", заяви уис Сапатеро. Той отбеляза също голямото значение на укрепване и разширяване на единния вътрешен пазар в ЕС. Трябва да се набележат ефикасни мерки до 2015 г. да бъде създаден единен енергиен пазар и единен дигитален пазар.

Посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес заяви, че енергийните проблеми на България и нейното членство в еврозоната и Шенген са сред приоритетите на испанското председателство. Според него в следващите 18 месеца могат да приключат преговорите за влизането в Шенгенската зона.

Портал ЕВРОПА припомня, че във вторник (12 януари 2010 г.) посланикът на Испания у нас Хорсе Фуентес ще представи предизвикателствата пред ротационното председателство на ЕС. Събитието ще се проведе от 10.00 часа в Зала "Средец" на столичния хотел "Шератон".

Темата на форума е "Приоритети и предизвикателства пред Испанското председателство на ЕС след влизане в сила на Лисабонския договор" .

Традиционен организатор на събитието е Европейският институт, тази година в партньорство с Европейския информационен център "Европа - Директно" - София.  Входът е свободен. Подробности по събитието четете ТУК



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.