Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-01-2010

Комисията по развитие в ЕП реши да отложи с 24 часа окончателното си решение за Румяна Желева

Окончателната позиция на Европейския парламент ще стане известна най-рано в началото на идната седмица.

Евродепутатите ще очакват в следващите 24 часа от председателя на ЕК Жозе Барозу и от юридическите служби на ЕП да се запознаят с фактите и документите за евентуален конфликт на интереси на Румяна Желева.

Това стана ясно след закритото заседание на координаторите на Комисията по развитие, които решиха, че имат нужда от допълнителна информация за финансовите и бизнес дела на Желева преди да вземат окончателното си решение утре. Правната служба на ЕП е мястото, където се съхраняват декларациите на бившите евродепутати. Декларация на Желева за периода 2007-2009г. не може да бъде намерена в интернет. Запазваме правото да изразим по-късно позиция за Румяна Желева, каза Ева Жоли (група на Зелените, на снимката, бел. ред.), председателка на комисията по развитието, която изслуша във вторник Румяна Желева. Окончателната позиция на Европейския парламент ще стане известна най-рано в началото на идната седмица, посочва АФП.

"Ще поискаме мнения от председателя на еврокомисията Жозе Мануел Барозу и от юридическата служба на парламента. Едва след това ще можем да вземем решение по съвест по въпроса за финансовите интереси на госпожа Желева", каза депутатът от групата на либералите Шарл Гьоренс (Люксембург). Парламентът и преди всичко председателят на комисията имат интерес да изяснят въпроса възможно най-бързо, продължи Гьоренс. Барозу трябва да каже дали поддържа кандидатурата на госпожа Желева, добави евродепутатът.

Според българския Търговски регистър Желева е била управител на фирмата "Глобъл консулт" и по същото време евродепутат. Двете длъжности са несъвместими и тя е укрила този факт в декларацията си за конфликт на интереси. Това беше поводът за напрежението по време на изслушването на Румяна Желева във вторник вечерта. Самата тя, в отговор на евродепутатски въпроси, посочи, че докато е била член на ЕП, фирмата не е била действаща. Последваха нови въпроси кога и за колко я е продала и защо не го е отразила в декларацията си. Желева обясни, че това е станало за дребна сума. Според Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ) обаче, фирмата не е продадена, а просто преименувана и в новата фирма Желева продължавала да има 60% собственост, която отново не е декларирана.

Също в сряда се очаква да стане известна и позицията на Европейската народна партия, към която принадлежи Румяна Желева. Парламентарният лидер на формацията Жозеф Дол коментира пред български журналисти, че той лично продължава да й има доверие и че възнамерява да я защити. По думите му тя е била несправедливо атакувана, била е заведена "на заколение", при това незаслужено. "След всичко това, как очаквате някой да се представи добре", попита Дол. Според него от ЕНП очакват допълнителна информация по случая и от България и че групата ще определи позицията си в зависимост от развитието на събитията в следващите часове. Според неофициална информация, във формацията са разединени по въпроса дали да защитят Желева. Социалистите и либералите са категорично против нея.

Позицията на ръководителя на Европейската комисия се очертава като определяща за това дали българската кандидатка ще стане еврокомисар или ще се наложи България да оттегли кандидатурата й и да номинира друг за поста.

По БНР, БГНЕС, "Дарик", "Сега".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.