Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-01-2010

New Europe: Окончателното решение за Желева се отлага за 18-ти януари

Основният спорен въпрос за одобряването на Румяна Желева като български еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, е участието й във фирмата „Глобал консулт", коментира изданието New Europe.

Според източници на изданието, окончателното решение за назначаването на Желева е отложено за понеделник 18 януари в Страсбург. Междувременно днес се очаква среща между лидера на социалистическата група в ЕП Мартин Шулц и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Въпросът за икономическите дейности на Желева става доста технически, тъй като според български правни експерти по нашето законодателство е важна датата в която Желева е поискала да бъде отстранена от управата на фирмата, а не датата, когато това е станало факт в търговския регистър, коментира изданието.

Според New Europe, Европейската народна партия не може да си позволи да загуби Желева като комисар, още повече, че тя наскоро стана заместник-председател на партията. Защитата на Желева обаче зависи от два момента - дали ще бъде документално оправдана и какво ще реши Барозу.

В същото време според редица съобщения, тази вечер лидерът на социалистите Мартин Шулц ще се срещне с Барозу за да поиска нова номинация от България.

Тази сутрин Групата на социалистите и демократите в ЕП обяви след срещата си, че отговорите на Желева по време на изслушването са били некомпетентни за позицията и направиха предложение към председателя на групата Шулц да поиска официална замяна на Желева.

Според заместник-председателката на комисията по развитие Корина Крету, причината за това искане не са финансовите въпроси около Желева, а нейното представяне при изслушването.

Крету съобщи за изданието, че по време на снощното обсъждане при закрити врати от координаторите в комисията по развитие, е станало дума единствено за финансовите документи на Желева. Координаторите са решили да изчакат с вземането на решение относно фактическото представяне на Желева, едва след като бъдат решени правните проблеми.

От комисията по развитие се очаква днес изпрати две писма - едно до Барозу с искане да заеме позиция по въпроса, и едно до правната служба на Европейския парламент



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.