Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-01-2010

Спокойно протече изслушването на унгарския кандидат за еврокомисар в ЕП

Представянето на Ласло Андор не предизвика нито положителни, нито отрицателни емоции, обобщават базирани в Брюксел електронни издания, следящи европейските теми.

Унгария е предложила социалиста Ласло Андор, а Барозо му е определил ресора "Заетост, социални въпроси и включването", който в досегашния мандат на ЕК се управляваше от чеха Владимир Шпидла.

Андор бе изслушан в сряда в Комисията по заетостта и социалните въпроси на Европейския парламент. Евродепутатите са задавали на Андор, който е ново лице за европейската политика, коректни въпроси в рамките на добрия тон. Той е отговарял спокойно, на добър английски, демонстрирайки добра подготовка за европейските политики на заетост и борба срещу бедността и социалното изключване.

Андор се обяви за "балансиран път", водещ към изход от кризата и да се спре загубата на работни места, а "хората да бъдат върнати на работа".

Той се ангажира да настоява за включването на "социалното измерение" в Стратегията ЕС-2020, която се подготвя от ЕК, за да замени изтичащата Лисабонска стратегия.  Също така унгарският бъдещ еврокомисар пое ангажимест да модернизира Европейския социален фонд.

Андор каза, че трябва да се използват всички съществуващи инструменти на политиките, за да се осъществи напредът по социалния дневен ред на ЕС и да се стимулира икономическия растеж. В уводното си експозе Ласло Андор посочи две директиви - за изпращането на работници и за работното време - които са били обект на много спорове между евродепутатите и държавите-членки. Според него проблемът е бил в интерпретацията на тези директиви. Той се ангажира да направи оценка на въздействието им, но че всяка влязла в сила директива трябва да бъде транспонирана в националните законодателства и да се прилага.

Андор твърдо защити миграцията във и рамките на ЕС и каза, че е удовлетворен, че догодина отпадат временните органичения на свободата на движение на работници от новите държави-членки. Той смята за пресилени опасениято от широкомащабни вълни на миграция на работна ръка - според него имигрантите имат положителен принос за икономическия растеж.

Полската депутатка от ЕНП Данута Язловйецка коментира, че Андор не е визионер и че подхожда твърде технически към ресора си. Зададени са му били 40 въпроса и много от евродепутатите са определили отговорите му като с твърде общ характер.

Британският консерватор Роджър Хелмер репликира - "Вие сте комунист", на което Андор отговори, че такава интерпретация е твърде пресилена и че в определената му една минута няма да успее да обясни какви точно са му възгледите.

Според електронните издания този отговор е бил слаб, но е било очевидно, че евродепутатите няма да продължават да го притискат по тази тема. Репликата на Хелмер останала единственият глас, отнасящ се до личността на кандидата за еврокомисар. Може би причината за това е, че останалите отговори на Андор на въпросите по същество са били много убедителни.

Унгарецът Ласло Андор успя да убеди повечето членове на Европейския парламент, участвали в изслушването му, в своите качества като бъдещ еврокомисар, благодарение на политически коректните си и дипломатични отговори на зададените въпроси.

Председателката на социалната комисия в ЕП, френската социалистка Первенш Бере коментира накрая, че е "повече от удовлетворена". Тя допълни, че Андор е подходящ за ресора, понеже едновременно е икономист и е човек, посветил се на каузата на социална Европа, освен това умело е правел връзка между различните теми и е говорил много прецизно.

Главните критики идваха от Зелените, според които на този пост е необходим човек, способен да води "политически битки" в името на социалната кауза, пък Андор бил по-академичен тип.

Портал ЕВРОПА припомня, че за днес - 14 януари - са планирани изслушванията на австрийския кандидат Йоханес Хан (регионална политика), кипърския Андрула Василиу (образование, култура, езиково многообразие и младеж), естонския Сийм Калас, който ще е и зам.-председател на ЕК (транспорт), германския Гюнтер Йотингер (енергетика), малтийския Джон Дали (здравеопазване и защита на потребителите) и нидерландския Нели Кроес, която ще е и зам.-председател на ЕК (цифровизация и дигитална икономика).



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.