Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

Шефчович успя да се справи с обвиненията за антиромски изказвания

Словашкият кандидат за еврокомисар Марош Шефчович успя да се справи на изслушването пред евродепутатите от Комисията по конституционни въпроси в понеделник, въпреки заплахите десни депутати преди сесията, че ще се опитат да отхвърлят кандидатурата му заради антиромски изказвания от преди пет години, коментира EUobserver.

Шефчович е от ПЕС, предложен е и за зам.-председател на Комисията "Барозу- II", а в досегашния мандат управляваше ресора образование, след оттеглянето на Ян Фигел. Сега новият-стар председател на Комисията е предложил за словашкия кандидат ресора "Междуинституционални и административни въпроси", включващ дейности, които досега се движеха от Маргот Валстрьом и Сийм Калас. Изслушването на Марош Шефчович в ресорната комисия в ЕП в понеделник бе заредено с предварителни очаквания за трудности, свързани с политическото противопоставяне между десните и левите в ЕП след спорното представяне на Румяна Желева. Социалисти, либерали и зелени атакуваха Желева за предполагаем конфликт на интереси, а в отговор десните от ЕНП повдигнаха въпроса за расистки изявления на кандидата-социалист Шефчович.

Въпросът за ромите бе повдигнат на два пъти по време на изслушването на Шефчович, като той се придържаше към линията, че не може да си спомни въобще да е правил подобни коментари - че „ромите експлоатират словашката социална система". Ако все пак някой се е засегнал, извинявам се, заяви Шефчович в отговора си.

Испанският десен депутат Иниго Мендес де Виго повдигна проблема още с първия въпрос към словашкия кандидат, докато унгарецът Йозеф Сайер, който бе една от водещите фигури в кампанията срещу Шефчович, постави отново темата доста остро към края на изслушването.

В своя защита Шефчович заяви, че думите му да били „явно извадени от контекста" и, че той „наистина не си спомня да ги е произнасял". Той помоли депутатите да вземат под внимание поредицата от инициативи в полза на ромите, които е предприел.

Сайер се опита да раздуха въпроса като неколкократно запита как не може да си спомни правенето на подобно изказване. Атаките му обаче бяха отслабени преди изслушването с изказването на ромски организации в подкрепа на Шефчович.

Като цяло обаче изслушването бе насочено към бъдещия ресор на словака - междуинституционални връзки и административни въпроси. Шефчович бе питан дали ЕП трябва да запази седалищата си в Брюксел и Страсбург, как ще включи ЕП в създаването и попълването с персонал на новата Европейска дипломатическа служба, как ще доближи гражданите до ЕС и дали ще затегне правилата за доброволния регистър на лобистите.

В отговорите на повечето въпроси пролича опитът на Шефчович като дипломат, коментира EUobserver. Депутатите срещнаха трудности да го притиснат с представянето на конкретни планове и в повечето случаи не можаха да получат „личното му мнение", което те искаха.

Шефчович не отговори на въпросите за преместването на парламента между Страсбург и Брюксел, тъй като всяка промяна на статуквото трябва да бъде решена от страните-членки.

До края на април освен това трябва да бъдат финализирани мерките за реформа за назначаване на служители в новата дипломатическа служба. Шефчович посочи, че времето е много малко и натискът да се свърши всичко е огромен.

В тази връзка Шефчович подкрепи позицията на Катрин Аштън против изслушването в парламента на кандидатите за най-важните дипломатически постове на Съюза. Той заяви, че хората на тези постове трябва да са „отлични дипломати, много добри управители и много добри служители", а не политически кандидатури.

Той обеща освен това до март или април да подготви законодателно предложение за „гражданската инициатива", предвиждаща подписите на 1 милион граждани от 9 страни да задължават ЕК да обмисли дадено предложение.

Други важни задачи пред ресора му са - реформата на заплатите и пенсиите на европейските чиновници през 2012 г. и оглавяването на преговорите между институциите за ново петгодишно споразумение.

Запитан от британския либерал Андрю Дъф дали е таен федералист, Шефчович отговори след известно увъртане, че е „силен поддръжник на все по-тясното сближаване" на Съюза.

Предстои оповестяването на официалната оценка за представянето на Шефчович.

Днес (вторник) завършват изслушванията на кандидат-комисарите. Последни ще бъдат изслушани Сесилия Валстрьом (Вътрешни работи) и Мария Даманаки (Морско дело и рибарство). А ТУК вижте обобщение на резултатите от всички изслушвания. 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.