Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

Кристалина Георгиева - еврокомисар

Борисов оставя Желева външен министър, оттегля я само като кандидат за ЕК.

Барозу потвърди: Кристалина Георгиева ще е новият български кандидат за еврокомисар.

Премиерът Бойко Борисов номинира вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева за кандидат за български еврокомисар.

Пресслужбата на ЕК разпространи позицията на председателя на Комисията Жозе Барозу, че напълно приема личното решение на Румяна Желева да се оттегли като кандидат за комисар. "Българският премиер Борисов междувременно информира председателя Барозу за намерението си да предложи кандидатурата на сегашния вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева", се казва още в прессъобщението на ЕК и се допълва, че Барозу ще се срещне с нея възможно най-бързо, за да даде съгласие с това предложение.

Малко по-късно министър-председателят Бойко Борисов не коментира нищо на въпрос, че председателят на ЕК вече е посочил Кристалина Гeоргиева като новия български кандидат за комисар. ТОй само каза, без да назовава името на Георгиева, че новият кандидат е най-подходящият за настоящия пост от „дългата резервна скамейка на ГЕРБ с кандидати”, както предаде "Фокус".

Минути преди това стана ясно, че се отлага гласуването на новата Комисия в Европарламента, чака се нова българска кандидатура за еврокомисар.

Другата седмица няма да има гласуване в ЕП на новата Комисия, защото ще трябва да изчакаме нова българска кандидатура, заяви лидерът на Групата на ЕНП в ЕП Джозеф Дол, след като Румяна Желева днес обяви, че се оттегля от политиката.

Припомняме, че първоначално гласуването "ан блок" на цялата Комисия беше насрочено за 26 януари, а за днешния ден - вторник 19 януари - са насрочени двете последни изслушвания по ресорни комисии на номинираните за членове на ЕК.

Джозеф Дол пръв даде пресконференция в Страсбург по темата.

Запитан кога ще е следващото изслушване, Дол отговори: "Ние разбира се искаме това да стане възможно най-бързо, но естествено е възможно да проведем изслушването още утре, защото кандидатът на България първо трябва да бъде посочен и да получи време да се подготви. Другите кандидати имаха шест седмици да се подготвят, новият трябва да има поне две седмици."

Междувременно премиерът Бойко Борисов прие оттеглянето на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар, но не се съгласи с искането й да бъде освободена и като български външен министър. С писмото си до Борисов, Желева иска да се оттегли и като кандидат за еврокомисар, и като външен министър. На това премиерът е отговорил – "за първото съм съгласен за второто – не". Следователно Румяна Желева остава в МВнР – това стана ясно от отговорите на министър-председателя пред журналисти, цитирани от "Фокус". Едновременно с това Правителствената информационна служба пусна на сайта на правителството информация, че оставката на външния министър е приета, но след това тази информация бе свалена. "Решението на г-н Борисов е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни институционални реформи, и с цел безпрепятствено сформиране на силна, единна и работеща Европейска комисия" - беше отбелязала Правителствената информационна служба (ПИС). Малко след това ПИС уточни, че Румяна Желева ще продължи да заема поста министър на външните работи на Република България.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.