Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-02-2010

Аплодисменти за Кристалина Георгиева от евродепутатите: изслушване на българския кандидат за еврокомисар

До 15.20 ч.: нито едно допълнително евродепутатско питане с искане за уточнения по зададен въпрос. Евродепутатите аплодират на два пъти Кристалина Георгиева. Трагедията в Хаити - лайтмотив в изслушването й.

Кристиан Вигенин, Метин Казак и Филиз Хюсменова - също залата. За втори път Комисията по развитие в Европейския парламент изслушва български кандидат за еврокомисар.

Известният британски социалист-евродепутат Майкъл Кашман каза, че е "много възхитен" от Георгиева - "Аз няма нужда да ви задавам въпроси, най-добре веднага да продължим с вашето положително одобряване", бе категоричен той, което предизвика усмивки в залата.

 


Хронологията

В 13.30 ч. българско време на 3 февруари 2010 г. пред евродепутатите застана Кристалина Георгиева. Георгиева е номинирана на 19.01.2010 г., след като Румяна Желева (бивш външен министър; бивш евродепутат и повторно избрана за евродепутат) се оттегли като кандидат за еврокомисар и като външен министър на България.

Ресорът е същият: Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи (т.е. Кристалина Георгиева поема част от ресора на белгийците Карел де Гухт-Луи Мишел и на австрийката Бенита Фереро-Валднер).

Ако кандидатурата на Георгиева бъде одобрена, новата Европейска комисия ще бъде гласувана следващия вторник. В изслушването участват евродепутати от комисиите по развитие и по външни работи в Европарламента. Заключенията им и оценката ще бъдат огласени вероятно още тази вечер.

Кристалина Георгиева е единият от вицепрезидентите на Световната банка.

ГЛЕДАЙТЕ И ВИЕ НА ЖИВО!

 


Председателката (на снимката, бел.ред.) на Комисията по развитие Ева Жоли (Зелени, Франция) представи процедурата – започва се с кратки изявления на политическите групи в комисията, последвани от десетминутно изложение на българския кандидат. Средва така наречената процедура пинг-понг – на кратки въпроси и отговори между депутатите и кандидат-комисаря.

Първо се изказаха поредица от евродепутати от името на политическите групи в ЕП. Всички те говореха за хуманитарната криза, настъпила вследствие на земетресението в Хаити и реакцията на ЕС.

Филип Качмарек от ЕНП коментира, че ЕС е най големият донор, но и трябва да е подготвен за нови предизвикателства като това, което се случи в Хаити. Реалността не е весела и често ще говорим за смъртта на хуманитарни въпроси, допълни Качмарек.


Евродепутатът-социалист Тийс Берман от Нидерландия (на снимката, бел. ред.), обръщайки се към Кристалина Георгиева, каза - вашата задача е да наложите респект към въпроса за хуманитарната помощ и да понякога да умеете да накарате външни министри да споделят приоритетите на Съюза и да работят по-активно.

Габриеле Цимер (ЕОЛ-СЗЛ) каза: ние имаме големи очаквания към новия кандидат за този ресор. В портфолиото са включени области, които преди не присъстваха в този обособен вид и налагат разработването на нови политики. "Искаме да чуем вашето мнение за създаването на фонд за помощ", каза Цимер.

Евродепутатът от консерваторите Марко Боргези (Италия) каза – в писмените си отговори избягвате да отговорите как оценявате реакцията на ЕС веднага след трагедията в Хаити.

 


Акценти от встъпителното изказване на Кристалина Георгиева:

Продължителни аплодисменти рамкираха края на на встъпителното изказване на Кристалина Георгиева. В него обеща да работи в близко сътрудничество с комисарите Аштън и Пиебалгс.

За мен е чест да съм днес пред вас като кандидат за еврокомисар. За най-нуждаещите се по света, това е най важния комисарски ресор на Европа. Над 90% от европейските граждани искат засилване на хуманитарната роля на ЕС. Ако бъда одобрена, първата ми задача ще е да направим така, че ЕС да даде на Хаити всичко възможно. Нашите екипи и институции действаха много бързо, още първия ден ЕК отпусна 3 млн. евро. 25 страни вече предоставиха помощ там.

В Хаити сега има две основни задачи – да продължим с незабавната помощ и да стартираме реконструкцията и развитието на страната. За втората цел ние предоставяме 100 млн. евро. Хаити трябва да започне от нулата, но страната няма да е сама.


За след Хаити основният въпрос е как да се развиваме и да сме подготвени, когато се случи следващото бедствие или хуманитарна криза. Ангажирам се да направим анализ на готовността на ЕС за реагиране при кризи - такава, каквато е в момента, така че да видим къде и какви подобрения са необходими в тази област. Този въпрос ще бъде и в дневния ред на Европейския съвет следващата седмица.

Няма значение дали става дума за природно бедствие или за човешки фактори. Всяка година 300 млн. души стават жертва на подобни кризи.

Ако ме одобрите, ще се боря да съм силен глас за тези, които са в нужда. Ще работя за по-ефективна помощ и координация между европейските страни.

Ще съм адвокат за спазване на международно право.

Ще използвам мандата от Лисабонския договор за създаването на доброволческата служба за хуманитарна помощ.

Дълггогодишната ми работа в тази област ме научи - никой не може да успее сам, но, работейки заедно, можем да постигнем резултати.

 


Още въпроси и отговори

Приоритетите на Кристалина Георгиева като еврокомисар през 2010 година ще са два - организацията и координацията в ЕС, както и сътрудничеството между военните и цивилните. Това обяви тя в отговор на въпрос на десния евродепутат Филип Качмарек, който припомни, че вече има одобрен план за действие.

Според евродепутата Г. Мичъл от ЕНП сме свидетели как отделни държави-членки помагат в Хаити, но Съюзът като цяло отсъстваше... В отговор Кристалина Георгиева заяви, че ние, европейските граждани, трябва да бъдем горди от помощта, която Съюзът оказва. "Ние даваме над половината помощи за развитие в световен мащаб". По думите й има сериозен аргумент за това да има отделни държави, които са начело в предоставянето на помощ за Хаити и това е принципът за субсидиарността. Полагат се усилия да се подобри взаимодействието между отделните страни, допълни Георгиева.

Георгиева се обяви за солидарност по отношение на тежестта на даваната хуманитарна помощ от гражданите на различните държави-членки на ЕС. На въпрос на евродепутата Кортенс дали ще има разделяне на тежестта за хуманитарната помощ, Георгиева отговори: "Определено". По думите й гражданите на новоприсъединилите се държави трябва да допринасят повече, да бъдат по-добре осведомени за хуманитарната дейност на ЕС и да помагат.

Комуникирането на нашата помощ трябва да се подобри и има възможност за допълнително подобряване на синхронизацията, така че Европа да е едно цяло, а не 27 плюс едно - се казва в един от предварителните отговори на Кристалина Георгиева на писмено зададените към нея въпроси преди изслушването. В резултат от уроците, които научихме от трагедията в Хаити, вече имаме предварително подготвени депа с материали в близост до бедстващите райони и това много ни помага, допълва тя.

"Моята основна задача е да дам глас на безгласните", трябва да работим с различни региони и по различни проблеми, коментира Кристалина Георгиева в отговор на мнение на холандския евродепутат-социалист Тайс Берман, който поиска от българския кандидат да обясни как ще се справи със според него непоследователното разделение на портфейлите на еврокомисарите по отношение на външните отношения.

моя ресор аз виждам значителна вътрешна логика. Първо, той дава глас на онези, които не могат да бъдат чути, т.е. аз ще дам своя принос на хората, за които работим. На второ място, това е един логичен портфейл, защото в сърцевината му е хуманитарната помощ, която предоставя гражданска защита при природни бедствия. Аз гледам на международното сътрудничество от позицията на човек, който отговаря за хуманитарната помощ. Не международно сътрудничество като такова, а международно сътрудничество, при което мога да внеса допълнителна стойност и да направя промени", отговори Кристалина Георгиева.

На евродепутатски въпрос дали действително са напълно ясни отговорностите на отделните еврокомисари и дали Георгиева ще е "...заместник на Катрин Аштън", българският кандидат за член на ЕК отговори така: "Аз ще съм комисар за хуманитарна помощ и отговор при кризи. За международното сътрудничество ще работя дотолкова, доколкото то отговаря на първите два приоритета, за да не се появят съмнения в безпристрастността ни. Естествено ще работим с колегите, с Парламента и Съвета за постигането на целите ни."

Евродепутатката Саргентини, която беше особено критичо настроена към Румяна Желева при предишното изслушване, попита Кристалина Георгиева каква е нейната отговорност в международното сътрудничество. Изглежда Саргентини остана доволна от получения отговор, който гласеше: "Моята роля на първо място е хуманитарната помощ и реакцията при кризи. По-активен международен подход за създаването на партньорства при решаването на кризи. Например при цунамито в Хаити преди време, ако имахме създаден център за ранно предупреждение, можехме да спасим много хора."

Евродепутатката Ема Маккларкин от Групата на Консерваторите поиска да научи защо Кристалина Георгиева кандидатства за еврокомисар, при положение, че има много престижна работа в Световната банка. "Това е един от четирите ресора, за които съм квалифицирана и са ми по сърце. Освен това се чувствах длъжна да поема този пост, защото трябва да поемаме отговорност", отговори Георгиева.

Военните и хуманитарните работници - акцент в изслушването

Евродепутатът Марио Боргезио (Италия) каза, че много от страните, които получават помощ, я пилеят и ограбват. Той попита Георгиева, ще направите ли европейска стратегия за нива на прозрачност за оказване на помощ? Боргезио настоя също българският кандидат за еврокомисар за отговори на въпрос, който беше неколкократно задаван, за военната намеса.

"Аз съм привърженик на прозрачността. Липсата на прозрачност по въпросите на околната среда води до човешки загуби. Най-добре е да работим с организации като Червения кръст и други като нея. Хуманитарните работници смятат военната намеса за последно средство. Хуманитарните работници трябва да бъдат консултирани от военните за това, дали се налага подобна намеса" - гласеше отговорът на Кристалина Георгиева. Мнозина от евродепутатите, които задаваха въпроси по време на изслушването, посочваха, че страните, които в най-висока степен се нуждаят от хуманитарна помощ, най-често са в състояние на война, граждански конфликти и т.н., вследствие на което хуманитарните работници се нуждаят от военна защита, така че да не стават жертва на насилие на терен.

Евродепутатът Иво Вайгл (АЛДЕ) поздрави Кристалина Георгиева за компетентността, която показва. Той й зададе въпрос какво ще е поведението й към страните с проблеми, в които военните са начело на управлението или са виновни за хуманитарните проблеми. "Аз ще говоря от името на жертвите, но на първо място хуманитарната помощ трябва да е безпристрастна" - отговори Георгиева.

На въпрос за участие на европейски военни в Хаити по примера на САЩ, Кристалина Георгиева е отговорила на един от предварително зададените писмени въпроси така: "Да понякога е абсолютно задължително участието на военните. Трябва обаче всеки случай да се разглежда внимателно. Когато бъдат въвлечени военните, вече няма връщане назад."

Евродепутатът Б. Стаес (Група на Зелените) попита какво ще се направи с газа, където израел не дава достъп. Кристалина Георгиева отговори: "Ще работим наистина с колегите, за да има ЕС един глас. Основният въпрос пред нас ще бъде да пледираме за достъп. В същото време трябва непрекъснато да действаме върху причините, поради които не се дава достъп. В някои от случаите това е поради факта, че материалите може да се използват с военни цели. Тогава ние ще поискаме да получим списък със забранени материали."

Как ще осигурите по-добро насочване на европейската помощ? - гласи един от писмените въпроси към Георгиева. Отговорът й е: зависи от три неща – имаме ли информация къде има проблеми, имаме ли достъп, имаме ли нещата, които са нужни на хората.

Британският либералдемократ Бил Нютън Дън запита Кристалина Георгиева: ще ползвате ли връзките си с Русия в работата си като еврокомисар? Кандидатката отговори: "Когато бях в Русия, ЕС и Световната банка си партнираха в Кавказ. По мой съвет Русия беше домакин на среща на новите донори на помощ. В редица републики в района на Кавказ създадохме гражданска администрация, която да може прозрачно да усвоява парите."

Според Кристалина Георгиева е необходим център за наблюдение и предупреждение при бедствия в ЕС. Има смисъл да се последва директивата за наводненията, ще проуча въпроса и ще ви дам по-конкретен отговор, каза още тя в отговор на евродепутата Естреля от Комисията по климата, който зададе въпрос дали Георгиева щше предложи директива за горските пожари.

 

голям размер

Реакции

Българските евродепутати Метин Казак и Филиз Хюсменова (АЛДЕ) и Кристиан Вигенин (СиД) също са в залата по време на изслушването, се видя от видео-предаването на живо.

Репортери от Брюксел коментират, че евродепутатите приемат много добре Кристалина Георгиева, още по време на самото изслушване. Свидетелство за това бил фактът, че не е имало нито един въпрос с искане за даване на допълнителни пояснения на вече зададени въпроси и получили първоначален отговор от Георгиева. Дори Ханес Свобода, зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, бе написал в статуса си в профила си във Фейсбук - "Кристалина Георгиева е много добра и ефективна" (виж илюстрацията, бел. ред.).

Известният британски социалист-евродепутат Майкъл Кашман каза, че е "много възхитен" от Георгиева - "Аз няма нужда да ви задавам въпроси, най-добре веднага да продължим с вашето положително одобряване", бе категоричен той, което предизвика усмивки в залата.

Снимки: Европейският парламент.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.