Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-02-2010

Испанското председателство призова образованието да се постави „в сърцето” на Европа 2020

Световната икономическа криза доведе до свиване на бюджетите за образование в страните-членки на ЕС в момент, когато съюзът се опитва да стимулира икономиката, наред с други неща, и с поставянето на образованието в центъра на новата си икономическа стратегия.

 


Испанският министър на образованието Анхел Габилондо (на снимката, бел. ред.), чиято страна в момента председателства ЕС, апелира образованието да се постави „в сърцето" на десетгодишната програма на ЕС за насърчаване на икономиката. Стратегията Европа 2020 ще замени Лисабонската стратегия, което изтича тази година, припомня EUObserver.

Въпреки това, европейските икономики, пострадали от световната икономическа криза, или намаляват държавната подкрепа за образование, или увеличават изискванията, което води до съкращаване на персонал и понижаване на нивото на преподаване.

Академичната общност на ЕС реагира с остър протест и организира срещи за обсъждане на финансирането на европейското висше образование - сега и след финансовата криза.

„Влиянието на кризата върху висшето образование се отрази по различен начин в различните Европейски страни", сподели за EUobserver Тома Естерман от Асоциацията на европейските университети. „Някои от страните се справят добре, други бяха засегнати лошо и веднага, а трети почувстваха кризата по-късно и в момента намаляват бюджетите си за образовани", добави той.

Латвия е изправена пред сериозно намаляване на държавния бюджет за 34 образователни институции, който може да бъде съкратен до 50% през тази година. Унгария, Италия, Литва и Полша вече осъществяват, или са изправени пред съкращаване на бюджетите си, докато обещанията на Австрия за увеличаване на публичното финансиране отпаднаха поради кризата. Ирландските университети получиха 6% по-малко средства миналата година, които бяха съкратени с още 10% през тази година.

Други страни-членки са решили да „посрещнат" кризата с повече инвестиции в сектора на висшето образование. Франция е увеличила финансирането за университетите си, а Испания - отпусканите стипендии.

Германия е разработила пакети за стимулиране на икономиката, а Великобритания е основала инвестиционния фонд „Икономическо предизвикателство" на стойност 71 млн. евро, за да подпомогне университетите да отговорят по-добре на нуждите на работодателите и хората в условията на криза. Въпреки това, според Съвета за финансиране на висшето образование, Великобритания ще предприеме съкращения от над 500млн. евро в сферата на образованието.

Намаляването на средствата за образование доведоха до студентски протести срещу щатните съкращения, занижените академични стандарти и по-високите такси за образование. Европейският студентски съюз призова реформите, заложени в стратегията Европа 2020 да се обвърже с радикални реформи и във финансирането на висшето образовани, за да се осигури независимостта на висшето образование от променящото се публично финансиране.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.