Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-02-2010

България очаква решение на Европейския съвет за допълнителните компенсации за АЕЦ „Козлодуй“ през май-юни

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров обяви, че на заседанието на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) е одобрена рамкова позиция по предложение за Регламент на Съвета на ЕС относно финансова помощ от Общността за извеждане от експлоатация на блокове I-IV на АЕЦ „Козлодуй".

„Окуражени сме от хода на процедурата по изработването на документа, който ще позволи на България да бъдат отпуснати 300 млн. евро за предсрочното затваряне на І - IV блок на АЕЦ „Козлодуй". Срещаме и широка политическа подкрепа, както от държавите-членки, така и вътре в Европейския парламент", допълни Константин Димитров, който е и председател на СЕВ.
 
По думите му, цитирани от Правителствената информационна служба, средствата трябва да бъдат предоставени на България в рамките на четири години, средно по 75 млн. евро на година. 180 млн. евро е предвидено да получи страната ни за последствията от извеждането на блоковете от експлоатация, а останалите 120 млн. евро ще се насочат към проекти за повишаване на цялостната енергийна ефективност и свързани с това дейности. В момента проектът на Регламент е в процедура на консултация в Европейския парламент. След одобрение следва да бъде гласуван и в Съвета на ЕС. Очаква се решение да бъде взето през месеците май-юни 2010 г. Агенция "Фокус" припомня, че досега на България са отпуснати 550 млн. евро заради затварянето на двата блока на АЕЦ „Козлодуй" с присъединяването на страната ни към ЕС. Помощта за България приключва през 2009 г., а за другите държави - Словакия и Литва - продължава до 2013 г. Така с предложения регламент за удължаване на финансовата помощ ще се постигне до равнопоставеност между България и останалите две държави.

По време на заседанието на СЕВ бяха обсъдени и позициите на България по отношение на мястото на Кохезионната политика в бъдещата стратегия на Европейския съюз за растеж и заетост - „ЕС 2020".

Външният министър Николай Младенов, който също участва в заседанието, припомни, че средствата, заделени за Кохезионна политика, следва да бъдат отделени от средствата за прилагане на новата и цялостна стратегия за икономическото развитие, каквато е „ЕС 2020". „Това е изключително важно за България и за всички региони, които са изостанали икономически", допълни Младенов.

На днешното заседание на СЕВ беше обсъдена и позицията на България по отношение на три досиета относно пускането на пазара на продукти, съдържащи, състоящи се или произведени от генно-модифицирани организми. Становището на България, изготвено от Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда, е, че българската страна следва да се въздържи при гласуване на досиетата. Мотивите за това са свързани с факта, че ведомствата не разполагат с достатъчно автентични и убедителни данни относно стабилността и токсичността на хибридите.

СЕВ одобри и рамкова позиция относно участието на България в разработването и прилагането на стратегия на ЕС за развитие на Дунавското пространство. Тя ще бъде сред приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС през 2011 г.

Николай Младенов коментира, че на това първо за него участие в заседание на СЕВ е помолил колегите си да се започне „преглед на механизма, по който се координират позициите на България в ЕС, да се прегледат работните групи, съставът, както и структурите им, начинът за вземане на решения, отговорностите, да се актуализира този механизъм на базата на най-добрите практики, които съществуват в ЕС и той да отразява механизмите на една отговорна страна-член, която има смелостта и съдържанието в позициите, които иска да изрази в рамките на процеса на вземане на решения”.

Министър Младенов откри пресконференцията припомняйки, че днес се навършват 10 години от датата, на която България започна преговори за присъединяване към Европейския съюз. „За 10 години беше постигнато много. Разбира се, често забравяме хората които стоят зад постигнатото, забравяме преговарящите през този период – Александър Божков, Владимир Кисьов, Меглена Кунева. Забравяме и хората, които са работили във всичките работни групи. Казваме това днес, за да отчетем техния труд, който често, ако не и винаги е бил извън прожекторите на общественото внимание. Преговорите приключиха. България е член на ЕС и трябва да започне да се държи като такава”, заяви министърът.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.