Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2010

Европейските външни министри подготвят срещата на върха на ЕС

Акценти от срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в понеделник.

В понеделник първите дипломати на държавите-членки на Европейския съюз ще се срещнат в Брюкссел, за да обсъждат перспективите за мир в Близкия изток, както и дългосрочната икономическа помощ за Хаити.

Деликатната задача за подновяване на мирните преговори за Близкия изток ще бъде тема, която външните министри на страните от ЕС ще обсъдят в понеделник, след като изслушат доклад на ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън - тя приключи съвсем скоро обиколка в Кайро, Дамаск, Бейрут, Аман, Тел Авив, Ерусалим и ивицата Газа. Европейските министри ще изслушат също международния специален пратеник за Близкия изток и бивш британски премиер Тони Блеър, който заедно с Катрин Аштън беше на визита в Москва на 19 март за среща с Близкоизночния квартет - т.е. ООН, ЕС, САЩ и Русия.

Другата голяма тема на Съвета на външните министри ще е помощта на ЕС за Хаити след опустошителното земетресение там, преди голямата донорска среща, насрочена за 31 март в Ню Йорк. Очаква се в Брюксел да се обсъди дългосрочен икономически план, който обхваща дейности и извън чистото възстановяване на щетите. С други думи помощта ще е насочена и към стимулиране на икономическото развитие, инвестициите в климат, търговия, инфраструктура и укрепване на управленския капацитет на властите в страната.

Чуждестранните медии посочват, че външните министри искат да се разграничат усилията, полагани от държавите-членки, от една страна, и от ЕК, от друга. Подобна ще е целта и на донорската среща в Ню Йорк, на която Европа ще бъде представена от Катрин Аштън и от еврокосимарите по развитие Андрис Пиебалгс и по хуманитарна помощ Кристалина Георгиева.

Външните министри ще изслушат също еврокомисаря Кристалина Георгиева за неотдавнашните й пътувания в Хаити и Чили. Тя трябва да ги запознае с мерките за подобряване на помощта на Европейския съюз за тежко засегнатите от земетресения две държави.

Всъщност голямата тема на заседанието на Съвета на външните министри ще е подготовката на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък. Министрите ще направят подготовката Европейския съвет, който по принцип трябва да одобри новата икономическа стратегия 2020 на Европейския съюз, предложена от Европейската комисия. Според наблюдатели в Брюксел се очаква лидерите от Евросъюза да насочат вниманието си предимно върху помощта за извеждане на Гърция от тежката криза.

По темата

Аудио

Видео



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.