Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-03-2010

Германският евродепутат Ингеборг Гресле отново обвързва еврофондовете за България с ефективността на правосъдието

Годишният доклад на Европейския парламент за бюджет-2008 ще бъде гласуван във вторник в Комисията по бюджетен контрол на ЕП.

Отпускането на средства от ЕС за България и за Румъния трябва да зависи от резултатите от борбата срещу корупцията и изграждането на работеща административна и съдебна система.

Един от предложените текстове, който да залегне в доклада, е с такова съдържание. Текстът е предложен от германския евродепутат Ингеборг Гресле (ЕНП-ХДС). Тя настоява не за първи път отпускането на пари от еврофондовете за България и Румъния да зависи от това как те изпълняват ангажиментите си в областта на провосъдието и вътрешните работи.

Портал ЕВРОПА припомня, че в Комисията по бюджетен контрол членува българският евродепутат Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ), а неин зам.-член е Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ).

Както съобщи БНР, Гресле също така смята, че няма прозрачност как са отпускани и изразходвани парите, дадени до момента на България за закриването на блокове в АЕЦ „Козлодуй", и настоява за проверка. Според евродепутатката от нея трябва да зависи и дали България ще получи одобрените вече от Европейската комисия допълнителни компенсации за Козлодуй в размер на 300 милиона евро, пояснява кореспондентът на БНР в Брюксел.

Портал ЕВРОПА припомня, че през 2008 г. Ингеборг Гресле предложи изплащането на пари от европейските фондове за България и Румъния да се обвърже с тримесечен мониторинг върху изразходването им. Предложението й тогава не беше прието от фракцията на Европейската народна партия.

"Според последния доклад на ЕС за борбата с измамите в България при изразходването на парите от всички европейски фондове квотата на допуснатите грешки, включително и злоупотреби, е 72 процента. В Румъния тя е 65 процента. 70 процента от тези случаи на измами и нередности са допуснати в предприсъединителните фондове. Ето защо моето предложение е обвързано директно с тези предприсъединителни помощи", каза през 2008 г. пред "Дойче веле" евродепутатката.

Днес (вторник) се очаква Европейската комисия да представи междинния си доклад по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи в България. Вероятно основните констатации в него ще бъдат, че има политическа воля за реформи, но все така няма достатъчно присъди.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.