Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-04-2010

Димитрис Друцас: Македония трябва да разреши спора относно името си

Дипломатическият представител на ЕС в Македония Ерван Фуере във вторник призова Скопие да ускори разрешаването на 19 годишния спор с Гърция, заради името на държавата, съобщава „Еурактив". Скорошните изказвания на представител на гръцкото правителство бяха предадени, може би погрешно, от западните медии като „предложение".

Във вторник Министерството на външните работи на Македония отказа да коментира изказванията на гръцкия заместник външен министър Димитрис Друцас, който заявява, че Атина ще приеме името „Северна Македония" с цел прекратяване на спора, който обърква преговорите на балканската държава за членство в ЕС.

Въпреки това Друцас добави, че името „Северна Македония" трябва да бъде използвано в „отношенията на Скопие с всеки" и по-този начин изключва идеята за име „за вътрешна употреба".

Според информация от дипломатически източници, посредникът на ООН Матю Нимиц е предложил името „Република Македония" да остане за вътрешна употреба, а „Република Северна Македония" да бъде използвано в международните отношения.

Също така според компромисното му предложение в паспортите на македонските граждани на английски език трябва да бъде изписано само „Република Македония", а не „Република Северна Македония".

Подобна двойна употреба ще помогне на Скопие да не променя конституцията си, тъй като правителството на македонския премиер Никола Груевски отказва да прави конституционни промени и заплашва да проведе референдум по въпроса.

Друцас категорично отхвърля всеки намек за „двойна употреба" и настоява за формулата „erga omnes" (бел. ред. - „по отношение на всички"), т.е име за международна употреба, което законно описва задълженията и правата си към всички.

Попитан от журналисти дали ще е нужна промяна в македонската конституция, гръцкият дипломат подчерта: „Решението, за което ще се съгласим трябва да бъде въведено изцяло и универсално. Ако въвеждането му означава промяна в конституцията, тогава това тя ще се промени".

Ако премиерът Никола Груевски откаже гръцкото предложение ще трябва да обясни на народа си „защо отнема правото им на европейска перспектива", предупреди Друцас.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.