Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-04-2010

Правителството на Орбан ще поиска споразумение с МВФ и ЕС

Новоизбраното правителство на Унгария няма да приема заповеди от Международния валутен фонд или Европейския съюз, когато започне наново преговорите за подкрепа от заемодателите за намаляване на данъците и плана за съкращаване на държавния дълг, заяви в понеделник унгарският министър-председател Виктор Орбан, предаде „Ройтерс".

Орбан, чиято дясноцентриска партия Фидеш спечели две трети парламентарно мнозинство в изборите в неделя, също разкритикува финансовият контролен орган PSZAF и централната банка на Унгария, заявявайки че има съмнения дали двете институции са изпълнявали правилно задачите си.

Премиерът на Унгария твърди, че ще търси партньорството на МВФ и ЕС и ще спечели доверието им за плановете на Фидеш за подпомагане на икономиката.

„Според мен нито институциите на МВФ, нито на ЕС са ни началници. Ние не сме им подчинени", заяви Орбан по време на пресконференция в понеделник.

„Ако прибегнем до финансова помощ ще трябва да преговаряме и ще трябва да приемем, че преговаряме с тези, които ще ни предоставят парите. И ще преговаряме...но целта на тези преговори няма да е да слушаме заповеди...,"допълни той.

Орбан заяви, че бюджетният дефицит ще надхвърли целта от 3.8% от брутния вътрешен продукт за тази година и правителството му ще търси споразумение със заемодателите за мерки, с които да се контролира дефицитът.

Унгарският форинт и пазарите са обнадеждени от перспективата за едно силно правителство и по-нататъшните печалбите се разглеждат в краткосрочен план, но Фидеш няма да се ползват дълго с благоразположението им, твърди анализатор.

Скоро инвеститорите ще искат да видят ясни планове от новото правителство за това как то цели да намали данъците през следващите години и също така да поддържа трудно спечелената фискална стабилност, като понижи публичния дълг на Унгария, който в момента е 80%.

Запитан дали правителството му ще преразгледа системата за финансов надзор и централната банка, които вероятно ще се слеят, Орбан отказа да даде детайли.

„Законите за централната банка на Унгария и финансовия надзор са създадени от парламента, той има правото да ги променя или да ги оставя в сила. Ще обсъдим въпроса с парламентарната група", добави Орбан.

Той също отказа да коментира дали ще бъдат правени промени в персонала на тези институции, но по отношение на централната банка каза:"Искаме да се гордеем с тази институция, включително и с ръководителите й".

Преди изборите Фидеш многократно критикува управителя на централната банка в Унгария Андрас Симор, заради инвестициите му във фирма в Кипър и заради сериозните политическите грешки на централната банка.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.