Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-04-2010

Въпросът със статута на Косово може да провали срещата на върха между ЕС и Балканите

Испанското председателство „работи по въпроса" как да събере всички балкански делегации на ниво министри, включително и представителите от Косово, за конференцията на върха между ЕС и Балканските държави през юни месец, тъй като Сърбия заплашва да бойкотира всяка среща, която означава признаването на независимостта на бившата й провинция, съобщава „Еюобзървър".

„Работим усилено, за да организираме срещата на върха между ЕС и Балканите, която ще се проведе в Сараево през юни, надяваме се на министерско ниво и може би с участието на представители на други държави, които имат интереси в този регион", каза говорителят на испанското председателство на ЕС Кристина Галах.

От своя страна върховният представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването и добросъседството Щефан Фюле предупредиха, че ще участват на конференцията единствено ако всички балкански държави имат свои представители, включително Косово, чиято независимост не е призната от Сърбия и няколко страни-членки на ЕС, включително и Испания.

„Комисар Фюле поддържа позицията си, че ще се радва да участва в среща на върха, в която са представени всички актьори в региона", каза говорителят на Фюле Ангела Филоте.

Планът на испанското председателство да се избегне повторно фиаско, след като Сърбия бойкотира последната среща на европейските лидери в Словения е да се състои неофициална среща, където на табелките ще са написани само имената на министрите, а не на страните им.

Италианският външен министър Франко Фратини посети в сряда Белград и представи този план на сръбското правителство. Представители на сръбската власт заявиха, че такъв формат може и да реши проблема, но подчертаха че делегацията от Косово трябва да бъде придружена от представители на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК).

„Ако делегация на Косово присъства на конференцията в Сараево, надяваме се да присъстват, тя ще бъде асиметрична поради факта, че ще бъдат придружени от председателя на ЮНМИК, който ще говори преди делегацията на Косово", заяви Политическият директор в МВнР на Сърбия Борко Стефанович.

В същото време в Прищина говорител на президента на Косово съобщи, че страната му „ще приеме да участва в срещата на върха, ако всички страни са представени на равна основа".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.