Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2010

Отбелязваме Деня на Европа с поредица от събития

Информационното бюро на Европейския парламент за България и Представителството на Европейската комисия у нас оповестиха във вторник програмата на събитията, които организират, по повод Деня на Европа 9 май, който се чества официално от 1985 г.

Фотоизложба „50 години Европейски парламент” е подредена в Софийската градска библиотека на площад „Славейков” между 6 и 15 май.

Също от 6 до 15 май в градинката между Народното събрания и Софийския университет ще може да се види изложба на открито по темата „България и Европа” – това са карикатури на десет популярни наши художници.

Концерт на Девета симфония на Бетовен със свободен вход ще изнесе Оркестър „Симфониета – София” на 8 май от 19.00 ч в Зала България. Диригент: Свилен Симеонов, солисти: Снежана Драмчева (сопран), Елена Маринова (мецосопран), Орлин Горанов (тенор), Димитър Станчев (бас). Концертът ще е с участието на общински хор "Плевен".

Кулминацията на тържествата ще бъде на самия 9 май. На този ден преди 60 години френският министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, с която се прави първата стъпка към създаването на обединението, прераснало в Европейски съюз.

Футболен мач между отборите на Народното събрание и Европейския парламент ще се изиграе в Южния парк – на т.нар. „Английска ливада” до централния вход вдясно от фонтаните от 10.00 часа в празничния ден. Отборът на ЕП ще бъде воден от евродепутата Слави Бинев и ще включва евродепутати и дипломати от държавите от ЕС и страните кандидатки за членство. Отборът на НС ще включва 17 народни представители. Зрителите ще могат да видят и изпълнения на талантливи деца, спонсорирани от Фондация „Бербатов”.

По-късно, от 12 часа – отново в Южния парк, но на „Поляната с гълъбите” гражданите ще могат да гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г. Същото ще се случва паралелно (от 11 до 15 часа) и на сцената пред Народния театър „Иван Вазов” в София, както и в Борисовата градина, пред НДК, пред Mall of Sofia и Sofia City Center. Навсякъде ще се раздават и информационни материали за Европейския съюз. Представянето на резултатите от това гласуване на гражданите ще бъде на 13 май от 11.00 ч. в Инфоцентъра на „Московска” 9. Освен възможността за гласуването, са предвидени танци и музика, представящи различните национални традиции от страните от Европейския съюз, викторини, детски представления и др.

От 17.00 и от 19.00 ч. на 9 май в Дома на киното ще има прожекции със свободен вход на филма "Източни Пиеси" на режисьора Камен Калев, номиниран за наградата за кино ЛУКС на Европейския парламент. Прожекцията в 19.00ч. ще бъде със субтитри на английски език.

Освен множество български евродепутати, в празничните прояви за Деня на Европа, организирани от Информационното бюро на ЕП за България и Представителството на ЕК в страната, ще се включи и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Вижте подробности за програмата.

На следващия ден – 10 май от 19 ч. на сцената пред Народния театър гражданите на София и гостите на столичния град са поканени на рок-концерт с участието на групите „Уикеда”, „Паникан Уайаскър” и „Фючър Шок”.

Кинопрожекции със свободен вход ще има и в Информационния център на Европейския съюз на ул. „Московска” 9. От 10 до 14 май можете да гледате филмите "Чия е тази песен?", "Развод по албански", "Проблемът с комарите и други истории", "Коридор №8", "Среща при Айфеловата кула". Филмите от тази Европейска филмова седмица ще са със субтитри на английски. Прожекциите са от 16 и от 17.30 ч. (от понеделник до четвъртък) и от 11 до 12.30 в петък.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.