Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-05-2010

ЕК препоръчва на страните-членки да вдигнат ограниченията за работници

Европейската комисия препоръчва на държавите-членки, които запазват ограниченията в достъпа до своите трудови пазари, да преразгледат позицията си.

Това се казва в отговор на комисаря по заетостта Ласло Андор, който отговори на писмен въпрос на българския евродепутат Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) относно съществуващите ограничения за български и румънски работници в държави от ЕС.

Според отговора, Комисията е по принцип за пълното прилагане на четирите свободи, в т.ч. и свободното движение на работници в ЕС.

"ЕК още веднъж потвърждава позицията си, че страните-членки трябва да отворят трудовите си пазари за българи и румънци и подчертава, че като цяло ефектът от мобилността след разширяването е положителен", коментира Илиана Иванова.

Българският евродепутат добави, че "комисията затвърди позицията си, че само в изключителни случаи тези ограничения могат да бъдат продължени след 31 декември 2011. Целта на кампанията, която започнах обаче е, това да стане още преди тази дата".

Из отговора на Европейската комисия: "Комисията ще продължи да следи за това държавите-членки, които използват правото си да налагат ограничения върху правото на българските и румънските работници на свободно движение, да действат в пълно съответствие с Акта за присъединяване. (...) Комисията също така ще продължи да препоръчва на държавите-членки, които запазват ограниченията в достъпа до своите трудови пазари, да преразгледат позицията си в светлината на доклада, който Комисията оповести през ноември 2008 г. и който констатира, че като цяло ефектът от мобилността след разширяването е бил положителен. (...)Телевизия ПРОБГ излъчи специален репортаж за писмения въпрос на Илиана Иванова към ЕК - той бе заснет в рамките на премиерата на книгата "Европа 2020 - гражданска визия", която се състоя в сградата на ЕП в Брюксел.

От екипа на Илиана Иванова припомнят, че съгласно присъединителните договори на двете страни, останалите държави- членки имат право едностранно да налагат ограничения на българи и румънци пред достъпа до трудовите си пазари до 31 декември 2013 година.

В същото време бившият еврокомисар проф. Марио Монти представи на 10 май в Европейския парламент в Брюксел доклада си за Нова стратегия за единния пазар.

Този документ е изготвен специално за председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, като целта му е да определи политическите насоки за развитие на единния пазар в следващите години.

Проф. Монти подчертава, че разширяването с 12 нови страни-членки през 2004 и 2007г. е донесло напрежение в някои базисни аспекти на единния пазар, каквото е свободното движение на хора. Докладът заключава, че разширяването е било подготвено много добре, с изключение на общественото мнение в старите държави-членки, което е и причината за опасенията в някои страни от свободното движение на работници.

Според проф. Монти, затворените национални пазари на труда не допринасят нито за по-висока заетост, нито за по-бърз икономически растеж и съответно Европа се нуждае от по-добра мобилност на работната сила.

Снимка: Портал ЕВРОПА.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.