Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2010

Секция за незрящи се открива на сайта vigenin.eu

Кристиан Вигенин е първият наш евродепутат, който осигурява за хората със специфични потребности техническа възможност да ползват уебсайта му.

Става все по-лесно да се информираш от интернет, отколкото от традиционните медии, каза членът на Европейския парламент Кристиан Вигенин (С&Д - БСП) при представянето на нововъведенията в своя сайт vigenin.eu в петък в София.

Общо четирима души се грижат за поддръжката на сайта vigenin.eu, не сме възложили тази дейност на някоя фирма или друга организация - разказа Вигенин.

Месечните уникални съобщения са около 5 000. Каунтърът вече ще бъде достъпен и видим на хоумпейджа - взимаме предвид вашето предложение, оповести евродепутатът в отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА.

"В сравнение с посещенията на други политически уебсайтове, можем да кажем, че моят е най-посещаваният личен уебсайт", категоричен е той.

Коментарите под текстовете на интернет-страницата ми вече ще могат да се пускат и без да е необходима регистрация от страна на читателите. "Имаме намерение да подсилим и дискусионния форум", обясни евродепутатът. Досега постинги можеха да се поместват само от регистрирани юзъри. Сред актуалните теми в дискусионния форум на интернет-страницата му са следенето в интернет, икономическата криза и торентите.

"Уебсайтът на един политик не трябва да представлява просто стенвестник, а трябва да се развива като място за обмяна на мнения", смята Вигенин, който обясни, че нововъведенията са продиктувани от желанията и предложенията на самите читатели.

Сред нововъведенията е, че информационният бюлетин, който се изпраща на регистрираните потребители, вече няма да е само месечен, а и седмичен, стана ясно на представянето.

Секцията "Прочети ми" е специално за незрящи - тя позволява част от новините, които се качват на сайта, да бъдат достъпни за хора с нарушено зрение - това ще бъдат аудиофайлове, на които ще се чува глас, който чете съответната новина. "Поне по две новини на ден ще подготвяме за тях", съобщи евродепутатът. На уебсайта му има и секции, които могат да бъдат отваряни с гласова, вместо с клавишна команда - също в помощ на хората със специфични нужди - "Те трябва да имат както нормален достъп до интернет, така и трябва да им помогнем да се чувстват част от обществото", убеден е Кристиан Вигенин.

В секцията "Без цензура" ще се публикуват текстове от активни блогъри, които нямат достъп до други медии, работещи "в специфични условия", както поясни евродепутатът. Тази рубрика ще бъде и за журналисти, които по една или друга причина нямат възможност да публикуват свой материал в медията, в която работят.

Рубриката "Приемна" дава възможност на гражданите да задават въпроси, а от екипа на Вигенин се ангажират да предоставят видео-отговори чрез видеозапис на самия евродепутат.

Видеочатът, който отдавна съществува като опция на vigenin.eu, сега придобива по-голяма интензивност - "Освен с мен, ще организираме видео-разговори и с други интересни за читателите хора. Желанието ни е да правим видеочатове два пъти в месеца", каза той.

На интернет-страницата на члена на ЕП Кристиан Вигенин ще има и блог, в който той ще помества свои коментари и мнения - както в текст, така и в картина и звук. "Докато чакам на някое летище, мога да напиша нещо интересно, което ме вълнува, и ще го качвам директно в Мрежата", каза той.

Предстои да има и олекотена версия на сайта за достъп през мобилен телефон. Работи се и по еко-секция предвид членството на евродепутата в ресорната комисия в ЕП. Обръща се все повече внимание и на информациите, свързани с еврофондовете, конкурсите и стажовете, поради големия читателски интерес, заключи Кристиан Вигенин.

Всъщност с тези нововъведения на моя сайт ние бихме искали "да подсетим" и другите политици, че значението на интерактивната комуникация става все по-голямо, и то е в полза на гражданите, на избирателите - каза още Вигенин.

Въпроси и отговори по актуални теми

Не трябва да имаме прекомерни очаквания от препоръката на ЕК до държавите-членки за пълно отваряне на европейските трудови пазари за наши работници. Това е строго национално решение.

Това каза в отговор на въпрос членът на ЕП Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) в петък.

Работим по тази тема още откакто България стана държава-член на ЕС. В крайна обаче сметка всяка страна сама преценява за трудовия си пазар, това са чувствителни решения - особено на фона на икономическата криза, обясни той. "Кризата отложи момента, в който можехме да постигнем пълно отваряне на трудовия пазар за българи и румънци", каза Вигенин. По думите му икономическата и финансова криза се превръща и в криза на трудовата заетост. Според него е добре, че Европейската комисия отправи препоръка към страните-членки да преосмислят ограниченията за българска и румънска работна ръка, но пък не очаква от нея да произтече незабавна реакция. "Понякога оставам с впечатлението, че за ГЕРБ политиката започва от началото на техния мандат в ЕП", коментира Вигенин и обясни, че инициативата за писмената декларация в ЕП по темата е част от общо усилие - един от авторите, заедно с евродепутат Илиана Иванова от ЕНП-ГЕРБ, е Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите. "Не бива определена политическа сила да приватизира тези общи инициативи", заключи той.

В коментар за назначаването на бившия ни еврокомисар Меглена Кунева като член на борда на директорите на "БНП Париба" и реакцията на "Трансперънси Интернешънъл", Кристиан Вигенин каза, че формално Меглена Кунева не е нарушила правилата и Етичния кодекс на ЕК. Действително обаче част от нейната работа е била свързана с потребителите на банкови услуги, затова има логика в предложението на "Трансперънси" за промяна в Етичния кодекс за незаемане на корпоративни постове за по-дълъг от сега определения едногодишен срок.

Вигенин каза, че би подкрепил предложение за удължаване на периода - "една година е малък срок, две години ми се струва разумно", като същото се отнася и за България - министри да не могат да заемат корпоративни постове в сферата, за която са отговаряли, за по-дълъг срок.

Евродепутатът-социалист се спря и на темата за усвояването на еврофондовете у нас. Според него месеци наред е загубеното време от страна на сегашното правителство, а системата за управление и контрол на фондовете е била разрушена, добре поне, че премиерът все пак узря за необходимостта да има ресорен министър. "Вече имаме съвсем обективна информация за това коя държава-член в каква степен се справя с усвояването на фондовете. Фактите сами говорят за себе си" - каза Кристиан Вигенин, имайки предвид данните, оповестени от колегата му Ивайло Калфин в медиите в петък.

Предишното правителство успя само за една година драстично да промени ситуацията с еврофондовете. На фона на днешните новини, това изглежда като героизъм - такова сравнение направи Вигенин и заяви: "Едно от големите обещания на това правителство бе, че първата антикризисна мярка ще бъде да се оправи положението с фондовете - но налице е провал, при това те продължават да обясняват проблемите с наследството на предишното правителство."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.