Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

Зелената евродепутатка Ребека Хармс твърди, че някои български членове на ЕП работят "повърхностно"

Евродепутатите гласуват в четвъртък преди обяд предложението за отпускане на 300 милиона евро като компенсация за България за извеждането от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй". Дебатите по темата бяха в сряда вечер в Страсбург. 

Съпредседателят на Групата на Зелените в ЕП Ребека Хармс (Германия) коментира пред електронното издание "Europolitics", че още при гласуването в Комисията по индустрия (ITRE) е гласувала срещу своя собствен доклад за финансова подкрепа за извеждането на експлоатация на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

Интервюто с Хармс е взето в навечерието на дебата в ЕП по темата и гласуването, предвидено за четвъртък.

Подробности за дебата в ЕП.

Владимир Уручев: "Неприемливи са и текстовете от новите предложения на Групата на Зелените за форсирано и предпоставено решение за директно погребване на отработило ядрено гориво, преди да се е състоял истинския дебат по този въпрос в контекста на предстоящата законодателна инициатива на ЕК за директива за радиоактивните отпадъци в ЕС." На въпрос защо е направила така, Ребека Хармс отговаря, че причината са някои изменения в доклада, които тя не приема. "В доклада си се опитах да изясня две неща. Първо - България като страна с атомна електроцентрала трябва да започне да мисли за съхраняването на отработеното ядрено гориво. Досега стратегията им е да го изнасят. Второ, стремях се онези пари, които не се използват за извеждане от експлоатация, да се дадат за енергийна ефективност и чиста енергия", посочва Хармс.

Според германската зелена евродепутатка обаче гласуването в комисията "не беше достатъчно ясно по тези два пункта" и дори "противоречи на предишните дискусии по темата, които провеждахме". Тя заявява пред "Europolitics", че останалите политически групи преди подкрепяли идеята да се намери решение на проблема с отработеното гориво от АЕЦ, "... но с приближаването на датата за гласуване в комисия, тяхната подкрепа изведнъж се изпари".

Ребека Хармс е категорична, че това разкрива "повърхностния начин, по който работят някои колеги - евродепутати от новоприетите страни-членки, подкрепящи атомната енергия". Според Хармс, тези депутати "нямат идея как да управляват отпадното гориво": те предпочитали да го изпращат в Русия, отколкото да поемат отговорността за него.

Пред "Europolitics" Ребека Хармс също казва, че не разбира позицията на някои евродепутати от новите страни-членки по отношение на енергийната сигурност: "Те се страхуват от зависимост от "Газпром", но защо не се страхуват от ядрената зависимост от "Росатом"? - пита Хармс, според която тези нови европейски страни зависят стопроцентово от Русия в сферата на атомната енергетика.

Д-р Антония Първанова: "На г-жа Ребека Хармс бих искала да кажа, че въпросът с крайното депониране на радиоактивните отпадъци е много сериозен и трябва да му бъде обърнато специално внимание. Това не е въпрос, пред който ще се изправи само България. Той е общо предизвикателство, поради което ние трябва да разполагаме със специално създадени за целта европейска стратегия и програма."Същевременно Ребека Хармс признава, че изнасянето на отработено ядрено гориво все още не нарушава европейското законодателство. "Ще има обаче ново законодателство в ЕС. Ресорният еврокомисар Гюнтер Йотингер вече обяви, че износът на отработено ядрено гориво извън Европейския съюз няма да се разрешава." Гледната точка на Ребека Хармс е, че част от европейските средства, отпускани на България за извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй", трябва да се ползват за създаване на национална стратегия на финално съхраняване на отработено гориво, но други евродепутати от Комисията по индустрия не са били съгласни европейски публични средства да се харчат за тази цел.

Ребека Хармс коментира, че българското правителство е предприело "някои стъпки" за подготовка на финансов фонд и стратегия за временно съхраняване на отработено ядрено гориво, но че тези мерки не се отнасят до финалното му съхранение. Положението в Словакия и в някои други европейски страни е същото, посочва тя.

"Europolitics" задава на Ребека Хармс въпроса - изглежда, че с влизането на България и Румъния в ЕС, в Европейския парламент надделява позицията в полза на ядрената енергетика; вие, които се противопоставяте, чувствате ли се сега малцинство в ЕП?

Ребека Хармс отговаря - "поддръжниците на АЕЦ нямат ясно и вечно мнозинство. Преди шест години анти-АЕЦ позицията беше лесно видима. Днес това не е така. Понякога ние надделяваме, понякога губим. Ако евродепутатите се вгледат детайлно в моя доклад, ще ме подкрепят. Но често те не се вглеждат в подробностите".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.