Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-06-2010

Комисията по външни работи в ЕП призова за вдигане на визовия режим за Албания до края на годината

Комисията призова страните-членки за единен подход към Косово; френски десен евродепутат води делегация в Хърватия, за да провери дали тя управлява публичните си финанси добре.

В резолюция, приета във вторник от Комисията по външни работи на ЕП се казва, че Албания трябва да запази своята европейска перспектива, при условие, че засили демокрацията и върховенството на закона. Комисията призова за прекратяване на визовия режим за албанските граждани, желаещи да пътуват на територията на ЕС, който да бъде премахнат до края на 2010 г. Това може да стане ако всички показатели бъдат изпълнени от албанска страна.

Външната комисия същевременно призова властите в Тирана "да направят повече" в борбата срещу организираната престъпност и реформата в съдебната система, се казва в прессъобщение на Групата на ЕНП в ЕП.

Докладчикът в сянка за резолюцията Дорис Пак (на снимката, бел.ред.) от Групата на ЕНП коментира, че въпреки всички вътрешни проблеми, Албания се движи по правилния път и че "сега ЕС трябва да остави страната да се развива самостоятелно", изпращайки същевременно ясен сигнал за това, че е нужно засилване на процеса на реформи.

Според влиятелната евродепутатка Дорис Пак, която е дългогодишен експерт по балканска политика, отменянето на визовия режим за албанските граждани ще допринесе за общественото приемане на демокрацията и върховенството на закона в тази страна. Дорис Пак, която е и председател на Комисията по култура и образование в ЕП, горещо подкрепи и призива на Комисията по външни работи за по-интензивни програми за обмен, така че албански студенти да могат да учат в ЕС.

Евродепутатите призовават всички политически партии в Албания да продължат диалога след изборите през юни миналата година. Албанската опозиция е призована пък "да приема насериозно" работата си в парламента, тъй като промените в Наказателния кодекс изискват мнозинство от 3/5.

Комисията по външна политика в ЕП прие също резолюция за Косово, в която държавите-членки се призовават за единен подход спрямо Косово. Докладчикът в сянка за резолюцията в Групата на ЕНП Бернд Посел призова петте държави-членки на ЕС, които все още не са признали независимостта на Косово, да го сторят. В момента 66 държави в света са признали независимо Косово, 22 от които са членки на ЕС.

Щрих: Българският евродепутат Станимир Илчев (АЛДЕ-НДСВ) предизвика спор на заседание между евродепутати и косовска правителствена делегация за общността на гораните в Косово.В резолюцията се призовава за утвърждаване на независимостта на Косово и разширяване на обхвата на мисията на ЕС EULEX в цялата страна, включително в частично контролираната от сърбите Митровица.

В резолюцията се говори за ясна европейска перспектива на Косово, потвърждава се и целта за отмяна на визовия режим за пътуване на територията на ЕС на косовски граждани.

Десният евродепутат Посел изрази задоволство от факта, че резолюцията съдържа призив към Сърбия да не блокира членството на Косово в международни организации. По думите му "Косово не бива да се превръща в забравения заден двор на Европа".

Очаква се Европейският парламент да гласува по доклада за Косово на 7 юли 2010 г. в Страсбург.

Същевременно на 23 и 24 юли делегация от Комисията по бюджетен контрол ще бъде на посещение в Хърватия, стана ясно от прессъобщение на зам.-председателя на Комисията Жан-Пиер Оди, френски евродепутат от ЕНП. Той обясни, че е инициатор на това работно посещение, тъй като е необходимо евродепутатите да проверят дали Хърватия действително изпълнява критериите за присъединяване към ЕС в сферата на бюджетния контрол, включително счетоводно-статистическите изисквания.

В делегацията има и евродепутати от Комисията по бюджети.

Според Жан-Пиер Оди общественото мнение в ЕС е доста резервирано сега към приемането на нови страни-членки. "Всяко присъединяване трябва да се случва единствено при гарантиране на качествена финансова администрация", заяви той.

По думите му тази мисия е важна,особено ако лидерите на 27-е решат да ускорят процедурата по присъединяване на Хърватия. Затова в програмата на делегацията са включени разговори на тема - борбата с корупцията и измамите.

Според Оди нямало нужда да се бърза с присъединяването на Хърватия.

Паралелно председателят на Групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол, който също е французин, се срещна в Скопие с мадекондските държавни ръководители и обяви, че желае Европейският съюз да фиксира дата, без да се бави, за отваряне на преговорния процес за присъединяване на Македония към Европейския съюз.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.