Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2010

Икономическите и регулаторни реформи са сред приоритетите на белгийското председателство

Белгия поема ротационното председателство на ЕС от Испания след два дни, като Брюксел ще трябва да отговаря за политическия дневен ред на Европа на фона на кризата в еврозоната и сериозна нестабилност в своята местна политика, съобщава „Айриш таймс".

Високопоставени белгийски източници заявяват, че основните приоритети на председателството ще бъдат придвижването напред на програмата за икономически и регулаторни реформи и установяването на нов дипломатически корпус на Европа до първата годишнина от влизането в сила на договора от Лисабон на 1 декември.

Председателството също така трябва да постигне споразумение с Европейския парламент за бюджета на Съюза за 2011 г. - процес, в който евродепутатите вероятно ще упражнят новите си правомощия, получени според Лисабонския договор, преди приближаващите преговори за бюджетен план за периода 2013 г. - 2019 г.

Белгийското председателство на ЕС ще бъде ръководено от временния премиер на Белгия Ив Льотерм, докато преговорите за формиране на нова коалиция продължават след парламентарните избори преди три седмици, в които надделяха фламандските националисти и френскоговорящите социалисти.

Сред опасенията за дългата политическа безизходица, не се смята за особено вероятно сключването на коалиционно споразумение преди есента, като някои наблюдатели смятат, че временното правителство може да ръководи председателството на ЕС през целия 6-месечен период.

Испанското председателство бе помрачено от гръцката криза и загубата на пазарно доверие в испанските публични финанси, но белгийците искат да избегнат всякаква ескалация в бюджетната криза.

След политическо споразумение миналата седмица между върховния представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън и водещи евродепутати за структурата на Европейската служба за външни действия и временният външен министър Стивън Ванакере се надява да осигури одобрение от колегите си от ЕС следващия месец за структурата на новата служба.

Отделни преговори под егидата на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой са предвидени за постигането на нови правила за управление на еврото и страните извън еврозоната до октомври. Но финансовият министър на Белгия Дидие Рейндерс, е известен като привърженик на създаването на специална „конвенция" на лидерите на ЕС за развитие на всеобхватен пакет за реформи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.