Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2010

ЕК: Пазарът на роуминг все още не е достатъчно конкурентен

Съгласно публикувания днес междинен доклад на Европейската комисия относно роуминга операторите на мобилни мрежи в ЕС са намалили своите цени за роуминг в съответствие с допустимите пределни цени, установени с правила(та) на ЕС, въведени първоначално през 2007 г. и изменени през юли миналата година, съобщава Рапид. Подобрена е прозрачността по отношение на цените. Цената за роуминг на телефонни разговори е намаляла с повече от 70 % от 2005 г. насам, а изпращането на текстово съобщение между държави-членки на ЕС сега струва със 60 % по-малко. На потребителите обаче все още не се предлагат цени, които да са значително по-ниски от (наложените) тези, наложени с правилата на ЕС. Поради това в доклада на Комисията се заключава, че конкуренцията на пазара на роуминг все още не е достатъчна, за да предостави на потребителите по-големи възможности за избор и дори по-ниски цени.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, комисар по цифровите технологии, заяви: „Цената за използване на мобилни телефони или на други преносими устройства при пътуване в чужбина в рамките на ЕС намаляваше непрекъснато след приемането на първите правила относно роуминга. Но три години след влизането в сила на правилата повечето оператори предлагат цени на дребно, които се колебаят около пределните правно установени цени. Увеличената конкуренция на пазара на роуминг в ЕС би предоставила на потребителите по-големи възможности за избор и дори по-ниски цени."

Благодарение на изменените правила за роуминг, приети през юни 2009 г., гражданите на ЕС се възползват от по-ниски цени за услугите за роуминг на телефонни разговори и на кратки текстови съобщения (SMS) и са по-добре информирани относно цените, които заплащат за роуминг на данни. От 1 юли 2009 г. таванът за пределната цена, плащана от потребителите за разговори с роуминг, спадна от 0,46 EUR на 0,43 EUR за минута (без ДДС) и ще намалее допълнително на 0,39 EUR за минута от 1 юли 2010 г. Пределната цена за едно текстово съобщение спадна с почти 60 % на 0,11 EUR от 1 юли 2009 г. От юли 2010 г. цената, която операторите начисляват помежду си за роуминг на данни, ще спадне от 1 EUR на 0,80 EUR за мегабайт качени или изтеглени данни .

Макар законодателството да доведе до по-ниски цени, публикуваният днес доклад показва, че въпреки въвеждането на регулаторни ограничения пазарът на роуминг в ЕС все още не е достатъчно конкурентен, за да предостави на потребителите възможно най-добър избор и цена. Проявява се тенденция цените на дребно, т.е. за крайните потребители, да са съсредоточени в близост до регулираните за ЕС пределни стойности. В края на 2009 г. правно установената в ЕС пределна цена за изходящи телефонни разговори с роуминг беше 0,43 EUR за минута, а потребителите, избрали т.нар. „Евротарифа" (вж. раздел „Контекст" по-долу), плащаха за такива разговори средно 0,38 EUR за минута. Също така по Евротарифата потребителите плащаха средно 0,17 EUR за минута входящ разговор с роуминг, т.е. малко под правно установената пределна цена от 0,19 EUR.

Според мнението на Комисията правилата на ЕС предоставят на операторите голям марж за предлагане на по-привлекателни за потребителите цени под регулираните пределни стойности. В крайна сметка различието в цената между разговорите с роуминг и разговорите в границите на една държава следва да се доближи до нулата до 2015 г. в съответствие с целите на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Agenda for Europe).

По отношение на роуминга на данни в доклада се потвърждава, че цените на едро спаднаха значително под установената за ЕС пределна стойност (1 EUR за мегабайт качени или изтеглени данни). В края на 2009 г. средната цена, която операторите начисляваха помежду си, беше 0,55 EUR за мегабайт. Средната цена за крайни потребители също спадна - от 3,62 EUR за мегабайт в началото на 2009 г. на 2,66 EUR в края на 2009 г. Комисията очаква операторите да облагодетелстват и потребителите от своите икономии от по-ниските цени на едро, като намалят цените си на дребно, които тя ще продължи да наблюдава.

Анализът на Комисията показва също така, че потребителите ползват все повече услугите за роуминг. През последните две години нарасна общият обем на входящите разговори и на изпратените съобщения по време на задграничен престой в рамките на ЕС, въпреки оценката за намаляване на пътуванията с 12 %. По-конкретно, след въвеждането на пределна цена от 11 евроцента за едно SMS в рамките на ЕС, през лятото на 2009 г. са изпратени 20 % повече текстови съобщения отколкото през предходното лято.

Услугите по роуминг на данни нараснаха по обем с повече от 40 % през 2009 г. Очаква се тази тенденция да се запази, тъй като смартфоните и другите преносими устройства придобиват все по-широко разпространение.

До края на юни 2011 г. Комисията ще завърши изцяло прегледа на правилата от 2009 г. относно роуминга. Тя ще прецени дали техните цели са постигнати и дали пазарът на услугите за роуминг функционира, както следва, а именно като единен цифров пазар.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.