Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-08-2005

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ АЛАРМИРАТ ЕС ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЕЛАРУС

През последните седмици Беларус експулсира полски дипломати и отказа да допусне в страната група депутати, членове на Европарламента, водени от заместник-председателя му Яцек Саруш-Волски. Целта на делегацията бе да провери условията, в които живее полското малцинство на беларуската граница, след като някои негови членове бяха арестувани. В открито писмо редица световно изтъкнати личности призоваха Европейския съюз, съвместно със САЩ, да върнат демокрацията в Беларус:

"Бихме искали в света да няма такъв проблем, за който да не знаем нищо. Въпреки това, днес много важни факти се премълчават и са известни само на ограничен кръг от хора. Беларус, която е непосредствена съседка на Европа, отдаван е станала една от тези "информационни дупки".

"Тази страна, с десет милионно население, от 11 години е ръководена от Александър Лукашенко, за когото властта се асоциира със систематично и всеобщо нарушаване на правата на човека и гражданина, отвличане и арест на опозиционерите и журналистите и заблуда на населението чрез средствата за масова информация", се казва в документа.

Декларацията набляга на факта, че миналото лято след добре разигран референдум Лукашенко е премахнал клаузата в беларуската конституция за това, че президентът има право само на два мандата подред. По този начин той е направил първата стъпка за да увеличи своите пълномощия и да остане на президентския пост и след 2006 година, когато свършва сегашният му мандат.

"Режимът на Александър Лукашенко процъфтява и се ползва с пълна безнаказаност не само благодарение на страшното, изкривено от обществени структури наследство от СССР, но и заради това че съдбата на Беларус не предизвиква никакъв интерес у демократичните й съседки", пише още в документа. Според авторите му ЕС трябва спешно да търси начини за въздействие върху Барус, за да завърши успешно демократичния експеримент. Трябва да бъдат открити образователни програми и програми за обмен на студенти.

"Заедно с Украйна, Европейският съюз трябва да реагира бързо на предложението европейските депутати Януш Онишкевич и Богдан Клиш да се организира независим радио и телевизионен ефир на територията на Беларус, който ще се предава от съседните страни и ще осигурява достъп до независима и обективна информация", се казва в откритото писмо, подписано от бившия чешки президент Вацлав Хавел, бившия президент на Ирландия Мери Робинсън, френския философ Андре Глюксман, южноафриканския архиепископ Дезмънд Туту, бившия германски президент Рихард фон Вайцзекер, експрезидента на ЮАР Фредерик де Клерк, Джордж Сорос и други известни личности.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.