Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-07-2010

Скопие увери ЕС във волята за реформи и разрешаване на спора за името с Гърция

Македонските длъжностни лица обещаха в Брюксел във вторник, че Скопие ще ускори реформите и ще „отпуши" политическия диалог в страната, предаде „ИЮобзървър".

По време на седмата среща между Република Македония и Съветът за стабилизация и асоцииране на ЕС Македония увери Европейския съюз относно волята й за решаване на спора за името с Гърция.

През ноември, Скопие получи зелена светлина да започне преговори за членство с ЕС, основано на изпълнението на девет реформи - условия, поставени от Европейската комисия миналото лятото. Но началото на преговорите беше спряно, заради продължаващите спорове за името с Гърция. Атина се страхува, че името „Република Македония" може да намеква за териториални претенции върху гръцката провинция Македония. Поради тази причина Гърция блокира молбата на своята съседка за членство в НАТО и ЕС.

В допълнение към този проблем съществуват опасения от началото на тази година, че реформите може да се забавят след получената през 2009 г. положителна оценка на ЕК, позволяваща на Македония да започне преговори за присъединяване.

Европейският комисар по разширяването и добросъседството Щефан Фюле заяви във вторник, че седмата среща Съветът за стабилизация и асоцииране на ЕС - Македония е проведена във важен момент. Комисарят „ще търси отговори дали процесът на реформи се е забавил или не е". Скопие успя да увери европейските си партньори, че ще „възвърне скоростта на реформите", добави Фюле. Той също така изрази надежда, че политическият диалог между управляващата партия и опозицията ще бъде възобновен.

Комисар Фюле посочи още пет проблемни области, включващи политизираната публичната администрация, липсата на независимост на съдебната власт, недостатъчните резултати в борбата с корупцията, правата на човека - по отношение на уязвимите групи като ромите и проблемната бизнес среда, където лошата законодателна сигурност пречи на чуждите инвестиции.

Белгийското председателство на ЕС, представлявано от министъра на външните работи Стивън Ванакере, изрази надежда, че спорът заради името с Гърция ще бъде разрешен до края на 2010 г. Това ще позволи на Белгия да постави откриването на преговорите за членство с Македония в дневния ред на ЕС.

Ванакере подчерта, че неговият оптимизъм се дължи на факта, че Атина и Скопие показват политическа воля да сложат край на спора за името. „Това е в интерес на всички", добавяйки, че Белгия има една скромна роля в този спор, докато решението трябва да дойде от тези, които участват в него.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.