Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-08-2010

Испания може да преразгледа някои от съкращенията на разходите

Испанският министър-председател Хосе Луил Родригес Сапатеро заяви, че правителството може отново направи инвестиции в някои инфраструктурни проекти, прекратени като част от мерките за икономии, въведени през месец май, предават от EU Observer.

"Съкращенията в инфраструктурата са много остри", каза Сапатеро вчера (10 август) след среща с крал Хуан Карлос. "В рамките на 10 до 15 дни ще можем да представим положителни новини във връзка с възстановяването на инвестиционната активност в инфраструктурата".

Действията би трябвало да засегнат повечето региони и да предоставят "облекчение, важен тласък" на строителната промишленост.

Облекчаването на съкращенията ще стане възможно само, ако "финансовата стабилност позволи известна свобода в бюджета за 2011 година", обясни министър-председателят.

Той отбеляза, че испанската икономика може да не се възстанови толкова добре, колкото очакват прогнозите за третото тримесечие.

Испанската банка миналата седмица информира, че БВП на страната е нараснал с 0,2% за второто тримесечие, в сравнение с първите три месеца на 2010. В сравнение с второто тримесечие на миналата година, БВО е намалял с 0,2 на сто.

В понеделник испанската банка BBVA направи прогноза, че БВП на страната ще се свие с 0,6% тази година и ще нарасне с 0,7% през 2011. BBVA предупреди, че несигурността в икономиката, която ще се запази през втората половина на годината, може да доведе до отрицателен растеж за третото тримесечие.

Сапатеро заяви, че икономиите и публикуването на резултатите от стрес-тестовете на европейските банки, в които пет по-малки испански спестовни банки не се справиха, вече са помогнали за намаляване на напрежението върху испанския дълг.

Освен съкращенията в инвестициите в публичния сектор, обявени в края на юни на стойност 6,4 милиарда евро, които доведоха до отлагането или отменянето на 231 проекта, испанското правителство прокара пакет от реформи на пазара на труда.

Реформата има за цел да намали степента на безработицата в страната, която сега варира около 20%, като улеснява работодателите при уволняването на работници, в случай не нужда.

При досегашните правила, работниците трябваше да получат обезщетение от заплатата им за 45 дни за всяка отработена година, едно от най-високите равнища на обезщетения в Европа, което сега е намалено на 33 дни за някои видове договори.

Правителството намали и заплатите в гражданския сектор, замрази повечето пенсии и премахна добавката от 2500 евро при раждане на дете.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.