Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-08-2010

Франция кани избрани европейски министри на среща на върха по въпросите на имиграцията

Париж покани шепа министри от държави-членки на ЕС на среща по въпросите на имиграцията следващия месец, след силните противоречия, предизвикани от депортирането на роми в Румъния и България, предава EUobserver.

Списъкът на поканените включва министрите на вътрешните работи на Германия, Италия, Испания, Великобритания и Гърция. Поканени са и представители на Канада, като белгийското председателство било добавено в списъка в последствие.

Но списъкът е забележителен с това кой не присъства в него. Нито Румъния, нито България са поканени.

Полша, която е голяма държава-членка, обикновено участва в т.нар. група Г-6 на министрите на вътрешните работи, когато те се срещат, за да обсъдят въпроси от областта на правосъдието и вътрешните работи. Но тя също не е получила покана.

Срещата няма официален дневен ред, просто широка тема "имиграция". Въпреки това, тя вероятно ще привлече много медийно внимание, след като беше обявена от италианския министър Роберто Марони.

Като похвали инициативата на президента Никола Саркози за справяне с нелегалните роми, Марони каза, че ще използва срещата през септември, за да повдигне отново въпроса за експулсирането на граждани от други страни от ЕС, които не могат да се издържат финансово, и спомена специално ромите.

Междувременно Европейската комисия отхвърли френската идея, че неуспехите на Румъния в интегрирането на ромското малцинство трябва да бъде причина страната да не стане част от Шенгенска зона. "В действителност няма критерии в Шенген [Шенгенското споразумение] за интеграцията на населението каза говорител на ЕК пред медиите.

Техническа оценка на спазването на изискванията относно сигурността на въздушните и морски граници в Румъния и България, както и данните за изискванията за сигурност , получиха положителна оценка от всички страни в работната група на Шенген, която се състои от дипломати от страните-членки на ЕС, Швейцария, Норвегия и Исландия, които също са част от областта със свободни граници.

Френският министър по въпросите на ЕС Пиер Льолуш, намекна, че на Румъния и България не бива да бъде позволено да се включат в Шенгенската зона през март, ако не са "поели тяхната отговорност към ромите".

Румънският външен министър Теодор Баконски отхвърли подобна връзка и каза, че "политическият диалог не бива бъде съпроводен от заплахи."

Миналата седмица френското правителство разруши лагери на роми в страната и премина към "доброволно репатриране" на около 200 роми, срещу компенсация от 300 евро за възрастен и 100 евро за дете. Решението бе силно критикувано от Ватикана.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.