Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-09-2010

Фюле предупреди Белград да не изпуска шанса си за членство в ЕС

По време на визита в Белград на 17 септември европейският комисар по разширяването и добросъседството Щефан Фюле заяви, че Сърбия има историческата възможност скоро да започне преговори за присъединяване към ЕС, съобщава „Еурактив". Преговорите ще започнат при условие, че страната продължи с конструктивния импулс в отношенията си с Прищина.

След среща с представители на сръбското правителство Фюле каза, че се надява да бъде постигнат скоро консенсус в рамките на ЕС по отношение на молбата на Белград за членство в ЕС. Комисарят добави, че белгийското председателство на ЕС, други страни, както и върховният представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън „работят усилено" в тази посока.

„Европейската комисия е на мнение, че е дошло време за ЕС да приеме сериозно кандидатурата на Сърбия", добави комисарят след среща със сръбския президент Борис Тадич.

Фюле заяви, че след постигнатия компромис между Белград и ЕС относно резолюцията на ООН за Косово бе създаден нов тласък в отношенията между Сърбия и Съюза. „Всички смятат, че тази възможност не трябва да се пропуска".

Еврокомисарят по разширяването заяви, че е  посетил  Белград, за да се запази този положителен импулс и да се обсъдят по-нататъшните стъпки на Сърбия в европейската интеграция.

Новата фаза в отношенията между Белград и Брюксел, подчерта Фюле, означава едно ново ниво на ангажираност и помощ за Сърбия в процеса на реформи. Той обаче добави, че няма да има преки пътища за Сърбия към Европейския съюз и че всички успехи ще зависят от действията на страната.

От своя страна Тадич заяви пред пресата, че страната му иска да започне преговори за присъединяване към ЕС възможно най-скоро. Членството в ЕС е основно структурно подобрение в сръбското общество. То укрепва институциите, които носят отговорността и се борят срещу корупцията и организираната престъпност, каза сръбският президент.

Тадич допълни, че завършването на сътрудничеството с Трибунала в Хага е „морално задължение за Сърбия" и „условие за помирение" в региона.

На свой ред еврокомисарят заяви, че срещите му в Белград са възможност за него да се съсредоточи върху ролята на Сърбия в областта на регионалното сътрудничество.

„След всичките проведени разговори днес мога да кажа, че съм окуражен от решителността тук. Убеден съм, че ще видим прагматично регионално сътрудничество, в което всички съседни страни ще участват, както и Прищина", каза Фюле.

По време на визитата в Белград комисарят се срещна също с министър-председателя Мирко Цветкович, министъра на външните работи Вук Йеремич, министъра на вътрешните работи Ивица Дачич, министъра на отбраната Драган Шутановац и министъра на правосъдието Снежана Малович.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.