Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-09-2010

Георги Първанов: "Темата интеграция на малцинствата не може да бъде основен критерий за Шенген"

По покана на президента Георги Първанов на официално посещение у нас е президентът на Румъния Траян Бъсеску.

Двамата държавни глави се обединиха около мнението, че изпълнението на заложените срокове за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство през март 2011 г. не следва да се обвързва с допълнителни условия, предава БНР.

Траян Бъсеску заяви: "Категорично се противопоставяме срещу обвързването пряко или непряко на присъединяването ни към Шенген с други въпроси, независимо дали с механизма за сътрудничество и контрол или проблема с ромите." Той отново настоя за обща еврапейска стратегия за образование и социална интеграция на ромските граждани.

„Не в София или Букурещ ще се решава дали заедно или поотделно ще се присъединим", допълни българският президент.

Бъсеску заяви, че е предложил България и Румъния заедно да настояват пред Брюксел за приключването на мониторинговия механизъм за корупцията и правосъдието в края на 2011 година.

Георги Първанов изтъкна необходимостта от разширяване на инфраструктурата, свързваща двете страни, с изграждането нови мостови съоръжения - Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш. Обща бе оценката, че строежът на Дунав мост 2 ще завърши в предварително установените срокове, допълва канцеларията на българския президент. Той изрази очакването за бързото разрешаване на проблема с нормалното функциониране на фериботната линия Силистра-Кълъраш, свързан с невъзможността на българския кораб да пристава на фериботния терминал.

На срещата бяха обсъдени също така въпросите за изграждането на междусистемна връзка на газопреносните мрежи на двете страни в района Русе-Гюргево, доставката на природен газ от Кавказкия регион за европейските страни и др.

Вътрешните министерства на двете страни се споразумяха за установяване на критерии и механизми за определяне на държава-членка, компетентна за разглеждането на молба за убежище, която е подадена в една от държавите-членки от гражданин на трета страна.

Бе решено и България и Румъния ще ускорят обмена на информация по ДДС, така че да противодействат по-ефективно на данъчните измами в двете държави. Според информация на НАП, над 50% от запитванията до Румъния за осъществени сделки от български търговци в северната ни съседка, се връщат с отговор, че не съществуват подобни дружества или, че в момента тече криминално разследване. В други случаи се оказва, че тези румънски фирми, за които България иска информация, са собственост на български малоимотни граждани.

В момента обменът на информация между България и Румъния е базиран на европейските регламенти и директиви, както и на Конвенцията за избягване на двойното данъчно облагане, и се осъществява в рамките на 5 до 6 месеца. Сключеното споразумение ще даде възможност на българските и румънските данъчни служители да обменят директно информация помежду си, в рамките на 15 до 60 дни, така че да може да се противодейства по-ефективно на данъчните измами.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.